Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
SAMOBOR

Raste potreba za pomoćnicima u nastavi, dio sredstava osigurao Grad

Foto: Samobor
U sklopu projekta “Vjetar u leđa - faza V” koji traje do srpnja 65 samoborskih učenka s teškoćama u razvoju u osnovnim školama primaju podršku stručnih asistenata

Konferencija za medije o projektu “Vjetar u leđa - faza V”, uz okrugli stol o važnosti pomoćnika u nastavi, održana je u petak 3. ožujka u Centru za mlade Bunker. “Vjetar u leđa – faza V” projekt je koji se financira iz Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020. s najvišim mogućim iznosom od oko 360.750 eura, a Grad Samobor iz proračuna za provođenje projekta osigurava dodatnih 95.300 eura. U sklopu projekta učenici s teškoćama u razvoju, njih 65, u samoborskim osnovnim školama primaju podršku pomoćnika u nastavi.

Važnost zapošljavanja

Grad Samobor je nositelj projekta, a partneri u projektu su Osnovne škole grada Samobora: Bogumila Tonija, Rude, Samobor, Mihaela Šiloboda i Milana Langa. Provedbeno tijelo razine 1 je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a Provedbeno tijelo razine 2 Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Projekt je počeo u srpnju 2022. i traje do srpnja ove godine.

- Omogućavanje jednakih mogućnosti obrazovanja za svu djecu, unaprjeđenje položaja djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja i stvaranje uvjeta za aktivno sudjelovanje djece s teškoćama u razvoju u društvenim aktivnostima ciljevi su projekta - naglasila je tijekom predstavljanja voditeljica projekta Vlatka Šalamun Milaković, viša stručna suradnica za društvene djelatnosti i razvojne projekte.

O ulozi pomoćnika u nastavi - njihovim zadaćama, važnosti edukacije, nužnosti zapošljavanja stručnih suradnika u školama, formiranju mobilnog stručnog tima kako bi se što adekvatnije odgovorilo na potrebe djece s teškoćama u razvoju i integriralo ih u školski sustav, pomoglo u svladavanju nastavnog gradiva i socijalizaciji - govorila je psihologinja Vesna Hude iz Centra inkluzivne potpore Idem, Podružnice Samobor koja provodi edukacije za pomoćnike u nastavi.

- Važna je i suradnja pomoćnika u nastavi s koordinatorom i članovima razrednoga vijeća te roditeljima - naglasila je Hude te istaknula kako je važno što ranije otkriti teškoće u razvoju kod djeteta kako bi se što prije i adekvatnije mogla pružiti pomoć i podrška.

O važnosti uloge pomoćnika u nastavi, od pružanja pomoći prema individualnim potrebama učenika s posebnim potrebama ili teškoćama u razvoju do poticanja samostalnosti djeteta u suradnji sa stručnim timom škole i roditeljima govorilo se tijekom okruglog stola.

Goran Lesjak, ravnatelj OŠ Mihaela Šiloboda, istaknuo je kako su pomoćnici u nastavi neophodna nužnost te da je potreba za njima sve veća, jer nekad su u školi imali dva pomoćnika u nastavi, a danas ih je devet. Istaknuo je kako, nažalost, škole sve teže pronalaze pomoćnike u nastavi jer su potplaćeni, a rade vrijedan i odgovoran posao, s time da preko ljeta kada nema nastave ostaju bez prihoda i zato je važno regulirati njihov status.

Lucija Celizić, pomoćnik u nastavi u OŠ Milana Langa u Bregani, i Marko Polonijo, pomoćnik u nastavi u posebnom razrednom odjelu u Rudama, govorili su o tome što ih je motiviralo da rade kao pomoćnici u nastavi te o izazovima s kojima se susreću.

Istaknuli su kako je posao zahtjevan, na početku je teško, ali kasnije bude sve lakše, a posebno veseli kad vide napredak kod djeteta kojem pomažu.

- Širok spektar potreba imaju djeca u posebnim razrednim odjelima pa je s njima nešto teže raditi i zato je važno da se pomoćnici u nastavi educiraju kako bi znali adekvatno reagirati na potrebe djece - rekao je Marko Polonijo te istaknuo kako je važno da resorno ministartvo regulira status pomoćnika u nastavi, jer sve je manje interesa za taj posao.

Majka djeteta s teškoćama u razvoju Kristina Jakovljević govorila je o pozitivnom iskustvu koje njezino dijete ima s pomoćnikom u nastavi te o tome koliko ta pomoć znači za razvoj njezina djeteta. Istaknula je i kako je važna suradnja sa stručnim službama te da bi trebalo omogućiti da roditelji upoznaju pomoćnika u nastavi prije nego što počne s radom.

Novac iz proračuna

O važnosti koordinacije pomoćnika u nastavi sa stručnim službama škola kao i s roditeljima govorila je stručna suradnica, logopedinja Valentina Liber. Također je istaknula da potreba za pomoćnicima u nastavi raste te da teba regulirati njihov status, jer teško je doći do pomoćnika u nastavi, a često ih je teško i zadržati.

Zadovoljstvo što se projekt “Vjetar u leđa – faza V” u Samoboru provodi već osmu godinu izrazio je zamjenik gradonačelnice Petar Burić.

- Plaće pomoćnika u nastavi financiraju se sredstvima Europske unije, Grad Samobor za potrebe provođenja ovog projekta iz proračuna izdvaja dodatnih oko 150.000 eura, i to za veće plaće pomoćnika u nastavi i njihova materijalna prava. Nadamo se da će se projekt nastaviti i nakon što završi faza V. U slučaju da za nastavak projekta sredstva ne budu osigurana iz Europske unije, Grad Samobor je u proračunu osigurao gotovo 300.000 eura za provedbu projekta u razdoblju od 1. rujna do 31. prosinca – rekao je Burić.

učenici Prijave Đacima besplatne pripreme za maturu Dodijeljene nagrade najistaknutijim članovima operativnih snaga sustava civilne zaštite "Hvala na nesebičnom djelovanju u kriznim situacijama" SAMOBOR Najbolji poljoprivredni proizvođači nagrađeni trima “Suncokretima”