Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
SAMOBOR

Najbolji poljoprivredni proizvođači nagrađeni trima “Suncokretima”

Foto: Samobor
Priznanje za tradicijsku gastronomiju osvojila je Pekarnica Nikl, za craft turizam Kušaonica rakija Hedonica OPG Mahović, a Zlatnu povelju za seljački turizam Mlin iz bajke

U dvorani hotela Croatia u Cavtatu održana je dodjela nagrade “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske”.

Očuvanje izvornosti

Poduzetnici, obrtnici, udruge, OPG-ovi, turističke zajednice te jedinice područne i lokalne samouprave natjecali su se u osam kategorija: turistička seljačka (obiteljska) gospodarstva, tradicijska (ruralna) domaćinstva, tradicijska (ruralna) gastronomija, vinski turizam, craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno-turistički projekti te projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka. Ukupno je dodijeljeno 59 nagrada, Zlatnih, Srebrnih i Brončanih, a Samobor, kao poznata turistička destinacija s bogatom tradicijom i gastro ponudom, osvojio je tri nagrade.

Suncokret ruralnog turizma već desetu godinu dodjeljuje Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”. Projekt je to u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno-turistički projekti, kao i oni koji se bave zaštićenim i marketinškim oznakama. Ocjenjuju se najbolji programi, projekti ili aktivnosti kako bi se očuvala hrvatska izvornost te omogućio nastanak ruralnog turističkog proizvoda i usluga uz promociju i razvoj ruralnih krajeva. Ove godine u ocjenjivanju je sudjelovalo 160 projekata iz cijele Hrvatske i 18 iz BiH.

Čak tri priznanja stigla su u Samobor. Posebno priznanje za tradicionalnu proizvodnju kruha i očuvanje autohtonog kolača Rudarska greblica u kategoriji “Tradicijska (ruralna) gastronomija” osvojila je Pekarnica Nikl. Posebno priznanje za očuvanje tradicionalne proizvodnje prirodnih rakija u kategoriji “Craft turizam” osvojila je Kušaonica rakija Hedonica - OPG Mahović.

Ruža Zagrebačke županije

Zlatnu povelju u kategoriji “Turistička seljačka gospodarstva” zaslužio je seljački turizam “Mlin iz bajke”. U ime Grada Samobora svečanosti dodjele priznanja u Opatiji je nazočila i laureatima čestitala samoborska gradonačelnica Petra Škrobot.

Priznanjem, ali Ružom Zagrebačke županije, u kategoriji eno-gastro turizam nagrađena je Udruga Samoborska češnjovka, koja je u 2022. osigurala da taj gastronomski specijalitet bude zaštićen i Uredbom Europske komisije. Predsjedniku Udruge Samoborska češnofka, Igoru Runtasu nagradu je dodijelila, čestitala te zahvalila što svojim radom doprinose razvoju turizma i poduzetništva Samobora, gradonačelnica Petra Škrobot.

Dodjela nagrada “Ruža Zagrebačke županije” u organizaciji Turističke zajednice Zagrebačke županije održala se po prvi put u srijedu, 1. ožujka u Velikoj Gorici. Prvo izdanje dodjele godišnje nagrada okupilo je mnoge istaknute uzvanike, a u županiji koja u prva dva mjeseca broji 44% više noćenja, dodijeljeno je čak 17 nagrada u šest kategorija. 

REKONSTRUKCIJA ULICE U tijeku uređivanje prometnica i sanacija odvodnje samobor Samobor dobio pulmologiju, a stižu i kirurg, urolog i kardiolog Županija i HŽ i ove će godine sufinancirati “studentski vlak” Od 1. ožujka Studentima besplatan prijevoz vlakom