Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
samobor

Samobor dobio pulmologiju, a stižu i kirurg, urolog i kardiolog

Foto: Samobor
Uz to što sufinancira rad specijalističkih ordinacija, Grad sa 66.500 eura sufinancira i dodatni tim hitne pomoći Zagrebačke županije te s 2700 eura Program prevencije ovisnosti

U Domu zdravlja Zagrebačke županije, Ispostava Samobor, u sklopu internističke ordinacije s radom je počela pulmologinja, liječnica Marija Gomerčić Palčić, specijalistica interne medicine i subspecijalistica pulmologije. Ordinacija pulmologije radi ponedjeljkom od 14 do 19 sati u prostoru posebnog dežurstva.

Stižu još tri specijalista

Uz preglede obavljaju se i dijagnostički postupci kao što je spirometrija i ventolinski test, a u pripremi su i terapeutski postupci i vježbe disanja. Za pregled je potrebna narudžba obiteljskog liječnika putem E-naručivanja u sklopu Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava Republike Hrvatske (CEZIH). Grad Samobor uložit će u zdravstveni nadstandard u ovoj godini 124.400 eura, a što je u odnosu na uložena sredstva u zdravstvo u protekloj godini 42.000 eura više. Također sufinancira rad internističke ordinacije, dolazak četiri specijalista interne medicine – kardiologa, pulmologa, kirurga i urologa.

Rad internističke ordinacije Grad sufinancira sa 6000 eura, pulmološke ordinacije sa 6700 eura, dolazak četiri specijalista kirurgije s 10.700 eura te održavanje trudničkih tečajeva s 2800 eura. U pripremi je dolazak specijalista urologije, za čiji rad se čeka dozvola Ministarstva zdravstva, a Grad je osigurao sredstva u iznosu od 6700 eura. Uz to što sufinancira rad specijalističkih ordinacija koje djeluju u sklopu Doma zdravlja Zagrebačke županije, Grad Samobor sa 66.500 eura sufinancira i dodatni T1 tim hitne medicinske pomoći Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije te s 2700 eura Program prevencije ovisnosti u Samoboru.

Ulaganje u zdravstvo

– Kako bismo unaprijedili zdravstvene usluge na području Samobora te zdravstvenu zaštitu učinili još dostupnijom našim sugrađanima, ulažemo proračunska sredstva u zdravstveni nadstandard. Iznimno mi je drago da je s radom počela pulmološka ordinacija te da sada naši sugrađani pulmološke preglede mogu obaviti i u Samoboru, a veseli me i najavljeni dolazak urologa. Iako uređenje i funkcioniranje zdravstva nije u nadležnosti Grada, i dalje ćemo biti pomoć i podrška Domu zdravlja Zagrebačke županije, Ispostava Samobor, kao i Zavodu za hitnu medicinu Zagrebačke županije, jer svako ulaganje u zdravstvenu zaštitu, radnu snagu u zdravstvu i prevenciju pridonosi boljitku svih građana – rekla je gradonačelnica Petra Škrobot tijekom obilaska pulmološke ordinacije u Samoboru.

Nova samoborska pulmologinja je dr. Marija Gomerčić Palčić. Doktorica znanosti postala je 2015., a 2018. postala je pulmologinja te voditeljica dijagnostičko-terapijskog Odjela za intervencijsku pulmologiju KBC-a “Sestre milosrdnice”. Predaje na poslijediplomskim tečajevima trajnog medicinskog usavršavanja I. kategorije “Ultrazvuk abdomena” i članica je više domaćih i međunarodnih društava.

Dronovi će snimati poljoprivredne površine Raspisan javni poziv Za poljoprivredu, ruralni razvoj i seoski turizam 136.000 eura SAMOBOR Grad sufinancira kastraciju i sterilizaciju pasa i mačaka SAMOBOR Završetak fešte: "Bedaki noriju svaki dan, a pametni samo na fašnik!"