Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
SAMOBOR

Završetak fešte: "Bedaki noriju svaki dan, a pametni samo na fašnik!"

Foto: Samobor
Na središnjoj pozornici dodijelit će se nagrada Fašničke galge, u 20 sati slijedi suđenje Princu Fašniku, a fašnička pravosudna tijela poručila su da je lomača već spremna

Nakon dva vikenda odlične zabave pod maskama, sutra, na pokladni utorak, završava 197. Samoborski fašnik.

Kafići rade produljeno

Početak velike završnice je u 19 sati kada će prema središnjem samoborskom trgu, Trgu fašničkih velikana krenuti velika fašnička povorka sastavljena od finalista izbora za najbolje pojedinačne, grupne i obiteljske maske, pobjednika natjecanja ugostitelja za najuređeniji lokal kojima pripada nagrada Srakino gnezdo, najboljih mjesnih odbora, najbolje fašničke malonogometne ekipe koju čeka pehar Lige prvaka, te ostalih veseljaka spremnih na završno druženje pod maskama. Na središnjoj pozornici dodijelit će se i nagrada Fašničke galge za poseban doprinos Samoborskom fašniku, a finalisti izbora za najbolje maske još će se jednom predstaviti ocjenjivačkoj komisiji i fašničkom puku.

Potom slijedi suđenje Princu Fašniku, a prema najavama fašničkih pravosudnih tijela, lomača je već spremna i Princu se plamen priprema oko 20 sati na Trgu fašničkih velikana u centru Samobora! Potom će se za zabavu pobrinuti Dražen Zečić.

Zabava će se nastaviti i u samoborskim ugostiteljskim objektima koji će raditi produljeno, do četiri sata ujutro, a treba napomenuti da se od 15 sati neće u gradu naplaćivati parkiranje. Vrijeme je da se posljednji put tijekom ovih poklada stavi maska na lice i uživa u velikoj završnici 197. Samoborskog fašnika uz dobro staro geslo: "Bedaki noriju svaki dan, a pametni samo na fašnik!".

Zečić za kraj

Inače, tijekom protekla dva vikenda Slobodnom Fašničkom Republikom prodefilirale su tisuće posjetitelja uživajući u bogatom fašničkom programu. Osim po brojnim posjetiteljima Samoborski fašnik poznat je i po brojnim sudionicima.

Maskirane skupine iz osnovnih škola, dječjih vrtića, srednjih škola, mjesnih odbora i gradskih četvrti, gostujućih skupina iz svih krajeva Hrvatske i Slovenije, dječji zborovi, plesne skupine, ulični zabavljači, štulaši, bubnjari i mnogi drugi, njih više od 2000 bili dio su samoborskog fašničkog veselja. Od glazbenih izvođača na ovogodišnjem fašniku nastupili su Maja Šuput, Queen Real Tribute, Dalmatino, Miroslav Škoro i Zvonko Bogdan, a sutra, posljednji dan, kao što smo već spomenuli, nastupa Dražen Zečić.

Gotovo deset tisuća krafna samo tijekom vikenda u karnevalsko vrijeme sliste Samoborci i gosti, a kako bi se počastili tom pokladnom poslasticom čekaju u dugim redovima. Marijan Žganjer, vlasnik jedne od slastičarnica u kojima se prodaju, kaže da nikada nisu mijenjali recept, drže se starinskih tajni njihovih baka i prabaka. Popularna slastica može se naći na gotovo svakom koraku jer se prodaju i na ulicama, ali poznata kavana Livadić ovaj put odlučila se za mali zaokret pa priprema tzv. maritozze, talijanska kremasta peciva punjena mascarponeom, vanilijom i Nutellom.

ISTRAŽIVANJE U SAMOBORU Alkohol redovito konzumira oko 26% srednjoškolaca SAMOBOR Oko 105.000 eura za uskrsnice najranjivijim skupinama građana Detaljan pregled trošenja javnog novca Na mrežnim stranicama Grada dostupan Proračun u malom