Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
jastrebarsko

Rebalansom proračuna do više novca za programe i potrebe građana

Rebalans u Jaski
Foto: Jastrebarsko
Nastavak radova na obnovi dvorca Erdödy, povećanje plaća u dječjem vrtiću, više novca za kulturu, sport, vatrogastvo i ostale potrebe omogućit će usvajanje rebalansa

Nastavak radova na obnovi dvorca Erdödy, uvećanje plaća zaposlenih u dječjem vrtiću, više za kulturu, sport, vatrogastvo i ostale potrebe građana omogućit će usvajanje rebalansa ovogodišnjeg proračuna Grada Jastrebarskog. Proračun za 2024. godinu usvojen je u studenome u ukupnom iznosu od 25,1 milijun eura, a ukupni prihodi i primici povećavaju se za 2,2 milijuna eura pa sad iznose 27,3 milijuna eura, dok se rashodi i izdaci povećavaju za 3,1 milijun eura te iznose 28,2 milijuna eura.

Održavanje prometnica

Osiguran je i iznos od 317.200 eura kojim će se omogućiti veće plaće zaposlenima u Dječjem vrtiću Radost, a usvajanje rebalansa proračuna preduvjet je za sklapanje novog Kolektivnog ugovora. Važno je, napominju, spomenuti i povećanje sredstava za realizaciju cijelog niza programa i projekata, kao što je razvoj gospodarstva, novi EU projekti, održavanje i izgradnja komunalne infrastrukture te potrebe u kulturi, društvenim djelatnostima, sportu, vatrogastvu i osnovnoškolskom obrazovanju. Na 20. sjednici Gradskog vijeća vijećnike je zanimalo što se događa nakon prosvjeda u Dragi Svetojanskoj. Gradonačelnik Zvonimir Novosel podsjetio je na dogovor između Grada i vlasnika kamenoloma o održavanju prometnice.

– Grad je, sukladno obećanju, u rebalansu Proračuna osigurao sredstva za dokumentaciju do građevinske dozvole kojoj se nadamo do kraja godine, a onda od vlasnika kamenoloma očekujemo da prometnicu i izgradi – naglasio je gradonačelnik Novosel.

Predstavnici Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije izvijestili su o projektu izgradnje obilaznice Volavje – Petrovina koji pripremaju za prijavu za vanjske izvore financiranja. Gradonačelnik Novosel pojasnio je kako je svjestan da ova obilaznica neće biti izgrađena preko noći, ali je ujedno apelirao na ŽUC da do tada poduzmu sve što mogu kako bi se život mještana učinio što kvalitetnijim, a prometovanje sigurnijim.

Većinom glasova vijećnici su podržali i daljnji nastavak realizacije projekta obnove dvorca Erdödy. Naime, financijskim planom projekta predviđena su sredstva od 26,2 milijuna eura, od čega je gotovo pet milijuna dosad i utrošeno.

Obnova u zadnji tren

Ukupan je to iznos nakon svih povećanja koja su uzrokovali poremećaji na tržištu uslijed koronakrize, a potom i rata u Ukrajini, ali i puno lošije stanje dvorca, što se uvidjelo početkom radova, a čemu su uvelike pridonijeli i zagrebački i petrinjski potres. Po mišljenju struke ovo je bio posljednji trenutak za njegovu obnovu. Grad je već ostvario dodatne izvore financiranja u iznosu od gotovo sedam milijuna eura, a razlika od 13,7 milijuna eura nadomjestit će se sredstvima zaduženja putem poslovne banke sa sufinanciranom kamatom iz NPOO iz HBOR-ova programa Investicije javnog sektora. Otplata po tom programu trebala bi krenuti tek u 2027. godini, što ostavlja dovoljno prostora da se velik dio tih sredstava osigura iz vanjskih izvora financiranja. 

storyeditor/2024-05-20/Jaska1.jpg Među projektima se ističu rasvjeta Arene Zagreb, katedrale sv. Stošije u Zadru... Iz pogona u Jastrebarskom izlaze moderni EL-KO elektro kanali storyeditor/2024-05-20/JaskaB.jpg Vikend ispunjen degustacijama, uživanjem u glazbi i obilasku nasada domaćih jagoda Na petom Festivalu pjenušaca i jagoda vrata otvara 13 vinara Sajam cvijeća u Jastrebarskom "Cvjetna Jaska" Jedna je od novosti i ružičnjak s trideset sadnica prekoputa vrtića Radost 2