Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Projekt u Vinkovcima

Rekonstrukcijom će Mađarska škola postati novi Obrazovno-razvojni centar

Foto: Grad Vinkovci
Ponovno će ova zgrada biti mjesto okupljanja, ponovno će ovdje sve vrvjeti životom i to je ono što želimo postići ovom projektom – rekao je gradonačelnik Bosančič

Uskoro započinje obnova Mađarske škole u Vinkovcima koja će prema planovima postati novi Obrazovno-razvojni centar. Održana je početna konferencija projekta pod nazivom “Izrada projektno-tehničke dokumentacije Obrazovno-razvojnog centra Vinkovci”, a tom prilikom su ugovor o usluzi izrade projektno-tehničke dokumentacije potpisali gradonačelnik Ivan Bosančić i Jerko Bošković u ime zajednice ponuditelja Building d.o.o.

USKORO RADOVI Kreće rekonstrukcija ulica Ravnice i Zvonimirove

Sufinanciranje iz EU

Kako je rečeno, nositelj projekta obnove Mađarske škole je Grad Vinkovci, uz partnerstvo Vukovarsko-srijemske županije i stručnu pomoć županijske Razvojne agencije. – Cilj projekta je izrada projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju zgrade Mađarske škole koja će biti namijenjena smještaju obrazovnih i razvojnih ustanova, a u svrhu doprinosa poboljšanju obrazovne strukture grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije. Obnovljeni objekt bit će u potpunosti prilagođen potrebama razvoja suvremenih programa i sadržaja u obrazovanju – rekla je direktorica VIA-e Danijela Slipčević.

Za potrebe izrade projektno tehničke dokumentacije bit će izdvojeno više od milijun kuna od čega će EU sufinancirati iznos od gotovo 880 tisuća kuna. Druga faza projekta podrazumijeva samu obnovu i rekonstrukciju objekta Mađarske škole. Kako kaže Slipčević, radovi u sklopu druge faze projekta vrijedni su 37,5 milijuna kuna, a sredstva su osigurana kroz Razvojni sporazum Slavonija, Baranja i Srijem. – Ponosni smo na ovaj projekt jer će nakon njegove provedbe Mađarska škola zasjati u punom sjaju i u ovoj će se zgradi nalaziti brojni sadržaji koji se međusobno nadopunjuju i isprepliću. Jedan od razvojnih prioriteta našeg grada upravo je ulaganje u obrazovanje. Stoga vjerujem kako će ova ulaganja doprinijeti napretku našeg društva u cjelini, ali i razvoju vinkovačkog gospodarstva – rekla je Slipčević.

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić rekao je da je s potpisivanjem ugovora o izradi projektno-tehničke dokumentacije napravljen veliki korak prema obnovi objekta Mađarske škole.

POTPISIVANJE Sporazum o financiranju HGSS-a

– Uz obrazovne sadržaje, poslije obnove i opremanja, Mađarskom školom ponovno će odjekivati i pjesma i ples te će ponovno odzvanjati zvuk stolnoteniske loptice. Ovaj projekt je još jedna stepenica u našem nastojanju da Vinkovci postanu grad obrazovanja i novih tehnologija, grad u kojem će mladi nastavljati svoje školovanje. Željeli smo Mađarsku školu vratiti svim našim Vinkovčanima, da kroz Glazbenu školu u njoj opet bude pjesme, da kroz Muzej željeznice možemo učiti o svemu što se nekada događalo u našem gradu i da u njoj ponovno odzvanja zvuk stolnoteniske loptice. U Mađarskoj školi opet će se učiti, ali ovoga puta ne u sklopu osnovnog, nego visokog obrazovanja. Ponovno će ova zgrada biti mjesto okupljanja, ponovno će ovdje sve vrvjeti životom i to je ono što želimo postići ovom projektom – rekao je Bosančić.

Podsjetio je i na to da je Mađarsku školu, koja se nalazila u vlasništvu Hrvatskih željeznica, nakon rješavanja imovinsko pravnih odnosa Gradu Vinkovcima država darovala 2018. godine.

PO PRVI PUT Uskrsnice za umirovljenike

Mjesto za Glazbenu školu

U obnovljenoj Mađarskoj školi, između ostalog, svoje prostore pronaći će i vinkovačka Glazbena škola koju danas pohađa više od 400 učenika. Inače, Mađarsku školu u Vinkovcima osnovalo je 1894. ravnateljstvo Kraljevskih ugarskih državnih željeznica za potrebe školovanja djece Mađara koji u to vrijeme, usporedno s razvojem željeznice, nastanjuju Vinkovce. Nastava se održavala prema mađarskom školskom programu i na mađarskom jeziku, a nisu je pohađala samo djeca mađarskih željezničkih službenika, nego i druga djeca čiji su roditelji Hrvati, Srbi, Židovi, Nijemci, Česi radili na željeznici. Impozantna zgrada sagrađena je u stilu mađarske secesije.

– Završetkom ovog projekta dobit ćemo u Vinkovcima jedan pravi dragulj arhitektonske baštine u punoj funkciji – kazao je ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoje Vulić.