Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
Predstavljeno novo idejno rješenje obnove Dvostrukog bedema u Šibeniku

Revitalizacija Puta spasa kao najkraći put od Doca do tvrđave sv. Mihovila

Foto: Šibenik
Radi se o transverzali dugoj oko 200 metara te će biti sačuvan originalan oblik unutrašnjosti bedema

Novo idejno rješenje revitalizacije Dvostrukog bedema u Docu, takozvanog Puta spasa, predstavljeno je u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića u Šibeniku. Projekt je izradio Davor Popović, šibenski arhitekt s milanskom adresom, koji ga je i prezentirao zajedno s Angelom Bujas, pročelnicom Konzervatorskog odjela u Šibeniku i Goranom Barišić Bačelić, ravnateljicom Tvrđave kulture Šibenik.

Čuva se izvorni oblik

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić bio je iznimno zadovoljan predstavljenim projektom  koji čuva izvorni oblik Dvostrukog bedema, s drvenim stubištem te pomičnim stepenicama. Projektom će se revitalizirati Put spasa i biti vraćen građanima kao prolaz od Doca do tvrđave sv. Mihovila.

– Imamo jasnu percepciju  kako financirati projekt koji će sigurno tijekom cijele godine biti dostupan Šibenčanima, a i našim gostima. Ovdje imamo moderan i drugačiji pristup jedinstvenom fortifikacijskom sustavu jer ovo nije samo rješenje za pristup tvrđavi sv. Mihovila, već svim tvrđavama koje moramo povezati u jedinstvenu cjelinu – rekao je gradonačelnik Burić.

Pri predstavljanju projekta Davor Popović objasnio je kako se radi o transverzali dugoj oko 200 metara te da će biti sačuvan originalan oblik unutrašnjosti bedema. Uz drveno stubište bit će postavljene i pomične stepenice koje će biti podijeljene u dva dijela kako bi se pratila konfiguracija terena, a na vrhu, ispred platoa tvrđave predviđen je i javni prostor koji je nazvao “Pozdrav moru”. Naglasio je kako takav način korištenja Dvostrukog bedema dovodi do revitalizacije susjednih ulica i uličica, a manje površine koje se ovim rješenjem  predviđaju unutar dvostrukog  bedema mogu se po potrebi koristiti za različite kulturne ili edukacijske aktivnosti.

Gorana Barišić Bačelić kazala je kako je jedan od glavnih ciljeva ustanove kojom rukovodi upravo istraživanje i prikupljanje dokumentacije o šibenskim tvrđavama, ali i o kompletnoj  fortifikacijskoj baštini šibenske okolice.

– Kako je i dvostruki bedem povijesni dio tvrđave svetog Mihovila, iznimno nam je drago što su naši ljudi bili uključeni u cijeli  proces, od izrade elaborata sve do planiranja budućeg korištenja. Imperativ oko kojeg smo se složili s Gradom i projektantom  je da, 600 godina nakon gradnje, naš jedinstveni Dvostruki bedem postane Ulica Put spasa, otvorena, javna ulica koja će biti najkraći pješački put od obale prema Zagrađu i Varošu – poručila je ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik.

Angela Bujas je na prezentaciji objasnila kako je Dvostruki bedem, poznat u mletačkim obrambenim sustavima, u Šibeniku jako dobro očuvan. Obnovom tvrđave  sv. Mihovila stvorila se želja i potreba za revitalizacijom bedema.

– Hrvatski restauratorski zavod proveo je istraživanja koja su ukazala na potrebu obnove i prezentacije bedema poštujući njegovu cjelovitost te zadržavajući izvornu funkciju pješačkog prolaza. Idejno rješenje nastalo je na temelju konzervatorskog elaborata te suradnje između Konzervatorskog odjela, projektanta i Grada Šibenika. Odabrani pristup obnovi kulturnog dobra podrazumijeva da se projekt prilagodi kulturnom dobru, a ne da se kulturno dobro prilagodi projektu. Isti predviđa unošenje i novih materijala i novih funkcija u prostor bedema, ali uz jasno vizualno odjeljivanje originalnih i suvremenih elemenata – pojasnila je Angela Bujas.

Presjekao gradsku ulicu

Inače, dvostruki bedem izgrađen je u Šibeniku za vrijeme kneza Jakova Pesara (1423. – 1425.) te je napravio jasnu granicu između grada i predgrađa, napola podijelivši dotadašnji gradski predio Podstinje/Dolac, i presjekavši gradsku ulicu koja je od glavnog trga vodila prema Crnici. Nekadašnja via communis, današnja Ulica Jurja Dalmatinca, od crkvice sv. Grgura postaje slijepa ulica bez javnih sadržaja, bez pristupa morskoj obali, isključivo stambene i poljoprivredne namjene, pod konstantnom prijetnjom požara i urušavanja dijelova tvrđave ili kamene litice.