Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
Gradonačelnik najavio nove projekte

Rijeka dobiva novo reciklažno dvorište i sortirnicu korisnog otpada

reciklažno dvorište
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL/Ilustracija
U sortirnici, čija je procijenjena vrijednost 37 milijuna kuna, od čega bi udio sufinanciran iz EU fondova iznosio 31 milijuna, odvajat će se otpad prikupljen u Čistoćinim posebnim spremnicima za metal, plastiku, tetra ambalažu, staklo i papir

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel najavio je nove gradske projekte, uređenja javnih površina, novo reciklažno dvorište, sortirnicu reciklabilnog otpada, programe u odgoju i školstvu te iznio novosti vezane uz projekt Europske prijestolnice kulture.

škola Palica sv. Nikole U Rijeci tiskana prva taktilna slikovnica u 3D tehnici za slijepu i slabovidnu djecu

Nakon što su uređeni Koblerov i Pavlinski trg te započelo uređenje Trga 128. brigade i Trga Riječke rezolucije na kojima je proširena pješačka zona, u narednom periodu uredit će se prostor ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca, što uključuje i fontanu koja bi trebala dobiti novo osvjetljenje i tijek vode.

Gradonačelnik Obersnel naveo je kako će uređenje na ovoj lokaciji biti gotovo do početka 2020. godine, budući da će se dio svečanog otvorenja projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture odvijati u kazalištu. Do kraja godine trebali bi biti gotovi i radovi na Mostu hrvatskih branitelja, gdje se postavlja postament s imenima poginulih branitelja s područja bivše Općine Rijeka.

Obersnel je kazao kako se u Ulici Jože Vlahovića na Krnjevu, uz subvenciju iz europskih fondova, gradi treće fiksno reciklažno dvorište u Rijeci kojim se nastoji pojačati primarna selekcija otpada i zbrinjavanje glomaznog otpada, opasnog otpada te svog otpada koji se ne može zbrinuti redovnim radom komunalnih tvrtki.

Na Korzu otvoren Festival suvremenog plesa Bogat program Na riječkom Korzu otvoren Periskop Festival

- Otvaranjem još jednog reciklažnog dvorišta izvršavamo svoje obveze, a ostaje nam izgradnja još jednog reciklažnog dvorišta na istočnom dijelu grada, gdje postoji problem s adekvatnom lokacijom - rekao je gradonačelnik, izvijestili su uz gradske uprave.

Na natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike prijavljen je projekt sortirnice reciklabilnog otpada koja bi se trebala izgraditi u Mihačevoj dragi. U sortirnici, čija je procijenjena vrijednost 37 milijuna kuna, od čega bi udio sufinanciran iz EU fondova iznosio 31 milijuna, odvajat će se otpad prikupljen u Čistoćinim posebnim spremnicima za metal, plastiku, tetra ambalažu, staklo i papir, nakon čega će se odvojeni otpad prodavati kao sekundarna sirovina. Za projekt je osigurano zemljište i građevinska dozvola, a nakon završetka natječaja i eventualne uspješne aplikacije, očekuje se kako bi sortirnica mogla započeti s radom u 2021. godini.