Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Ulaganje u sportske objekte

'Sad imamo dvoranu kakvom se ne može pohvaliti ni New York'

Nova kuglačka dvorana u Zaprešiću
1/6
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
Osim u kuglačku dvoranu grad je znatna sredstva uložio i u obnovu Interova nogometnog stadiona te prostora oko jezera Zajarki

Dvorana je to kakvu nećete naći nigdje, ni u New Yorku, ni u Los Angelesu, ni u Tokiju, ma nigdje na svijetu. Nećete pretjerati ako napišete da je riječ o svjetskoj ekskluzivi.

Simulacija obnove dvorca Obnova Novih dvora Bit će to mjesto kojim bi se i ban Jelačić ponosio

Među najboljima na svijetu

Gornjom rečenicom opisao je Darko Oršić, trener i tajnik Kuglačkog kluba Zaprešić, “zaprešićko čudo” koje je nedavno izgrađeno tik uz Srednju školu bana Josipa Jelačića. Riječ je o dvorani za kuglanje koja je opremljena najmodernijom tehnologijom kakva se do sada nije koristila nigdje u svijetu, a Oršić kazuje kako to nisu tek floskule, pa pojašnjava o čemu je točno riječ.

– U svim drugim dvoranama za kuglanje monitori na kojima se prati rezultat izgledaju tako da se na njih LED diodama upiše rezultat igrača, i to je u načelu to, nema ničeg drugog. Ono što smo dobili u dvoranama su monitori na kojima će se prikazivati u realnom vremenu snimke rušenja čunjeva, snimke igrača dok se spremaju na bacanje, informacije o tom igraču i još niz drugih statističkih informacija. To u tehnološkom smislu gledano nije ništa novo jer već postoji u nizu drugih sportova, ali kuglanje je pomalo konzervativno. Nama je tvrtka koja proizvodi opremu tu istu opremu prodala jako jeftino jer smo im mi svojevrsni pokusni kunići, a cijena te opreme uskoro će otići nebu pod oblake tako da mogu reći da smo jako dobro prošli – pojašnjava Oršić.

bebe Pronatalitetna politika Roditelji će za treće dijete dobiti 8 tisuća kuna više

Prvi put od osnutka kluba

Osim najnovije tehnologije nova će dvorana imati i šest staza te tribinu za 150 gledatelja. Golem je to skok naspram stare dvorane koja se nalazila u atomskom skloništu podno istočne tribine nogometnog stadiona Intera, koja je bila sagrađena za Univerzijadu 1987. godine. Da doista zaslužuju takvu dvoranu svjedoče i rezultati KK Zaprešić koji je danas među pet najboljih u svijetu. U posljednjih šest godina četiri puta su bili prvaci, a na dobrom su putu da osvoje i peti naslov prvaka Hrvatske. Osim toga osvojili su Europa pokal i NBC kup u kojem se natječu pobjednici svih nacionalnih kupova u Europi, četiri puta su ulazili u polufinale kuglačke Lige prvaka... Upravo u novoj dvorani Zaprešić će ugostiti dva velika europska natjecanja u idućih godinu dana: Svjetski kup 2018 i završnicu Lige prvaka 2019, a Oršić napominje i kako će se zalagati za to da se dvorana osim registriranim kuglačima otvori i građanima i rekreativcima.

– Umjesto da se sat kao u drugim dvoranama naplaćuje 140 kuna, mi ćemo ga naplaćivati 40 kuna. Eto, još samo da se riješe ti posljednji papiri, što će, nadam se, biti do 1. travnja ili 1. svibnja pa krećemo s radom – zadovoljno će Oršić. Da su u Zaprešiću doista odlučili uložiti znatna sredstva u sportske objekte svjedoči i činjenica da će 13. svibnja krenuti i kompletna obnova stadiona NK Inter kakva nije napravljena od osnutka kluba prije 56 godina. Uklonit će se postojeći teren i postaviti novi hibridni travnjak s mješavinom prave i umjetne trave, postavit će se nova drenaža i sustav navodnjavanja, urediti okoliš oko stadiona, a ako bude dovoljno novca, postavit će se i grijanje. U drugu fazu ući će i uređenje relaksacijsko-rekreativne zone oko jezera Zajarki.

Željko Turk Radovi u tijeku Škola će dobiti novi krov, fasadu, LED rasvjetu...