Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
U proračunu osigurano 800 tisuća kuna, jednokratna naknada 1000 kuna

Samobor sudjeluje u kupnji udžbenika za srednjoškolce

Foto: Samobor
Naknada se izdaje svim učenicima koji imaju prebivalište u Samoboru te idu u školu u drugim gradovima - osim Zagreba

Grad Samobor će prvi put sufinancirati kupnju udžbenika i drugog obrazovnog materijala za srednjoškolce na svom području. U proračunu je osigurao 800 tisuća kuna za tu svrhu.

Olakšat će roditeljima

Riječ je, pojašnjavaju u Gradu Samoboru, o sufinanciranju za učenike koji imaju prebivalište na području grada Samobora, a upisali su se u srednju školu u  Samoboru ili u nekom drugom  gradu poput Jastrebarskog ili Zaprešića.

– Međutim, to se ne odnosi na učenike koji su se upisali u zagrebačke srednje škole, uzevši  u obzir da oni već godinama od Grada Zagreba dobivaju udžbenike besplatno. To je još jedna u nizu socijalnih mjera kojima se nastoji osigurati bolji životni standard svim građanima i potvrditi tezu da je Samobor grad po mjeri čovjeka – objašnjavaju u samoborskoj gradskoj upravi.

Iznos jednokratne naknade za sufinanciranje kupnje udžbenika i drugog obrazovnog materijala za učenike srednjih škola koji imaju prebivalište na području grada Samobora iznosi 1000 kuna po učeniku, odnosno prijavitelju, a novac će se moći preuzeti preko 
FINA-e. Sve informacije bit će pravodobno objavljene na službenoj internetskoj stranici Grada Samobora, www.samobor.hr.

– Veselim se što od ove školske godine počinjemo subvencionirati i naše srednjoškolce. Smatram da će iznos od 1000 kuna znatno olakšati roditeljima nabavu udžbenika, a ujedno je to dobar temelj kako bismo u idućim godinama, sukladno mogućnostima, nadograđivali spomenutu mjeru. Podsjećam da Grad Samobor osnovnoškolcima potpuno financira nabavu radnih bilježnica i pomoćnog materijala u nastavi te sada uvođenjem naknade za srednjoškolce znatno podiže standarde u obrazovanju i postaje jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji sufinancira nabavu udžbenika za srednjoškolce – kaže Petra Škrobot, gradonačelnica Samobora.

Projekt nove škole

U kontekstu ulaganja u obrazovanje, Grad je u proračunu za ovu godinu izdvojio i sredstva za stipendije studentima. Stipendije 
se dodjeljuju prema kriteriju izvrsnosti i socioekonomskog statusa te studentima glazbe, a mjesečni iznos povećan je s 1000 na 1200 kuna. Razmišlja se i o proširenju tih kategorija.

Radi se i na uređenju područnih škola na samoborskom području, počeli su radovi na samoborskom centru izvrsnosti u strojarstvu, a u pripremi je i 50 milijuna kuna vrijedan projekt nove zgrade Osnovne škole Bogumila Tonija, jedne od najvećih osnovnih škola u Hrvatskoj.

– To je velika škola, a prijeti joj treća smjena. Radimo sve što možemo da to izbjegnemo – kaže gradonačelnica Škrobot.