Izbornik
Naslovnica Gradovi
Bjelovar

Savjetnik veleposlanstva SAD-a: Hrvatska je geotermalni lider u Europi, a Bjelovar prednjači

STUDENTI RAČUNALSTVA Martin Cindrić i Branimir Frčko prezentirali su projekt Smart parking
1/4
Foto: Bjelovar
Gosti su posjetili 4. osnovnu školu i tamošnji Bjelovarski robotički centar, gdje su se mogla vidjeti posljednja dostignuća tehnologije na kojima djeca uče o robotici

– Prije dva mjeseca imali smo veliku konferenciju na temu iskorištavanja geotermalne energije. Hrvatska se spominje kao geotermalni lider u Europi, a Bjelovar prednjači na razini Hrvatske. Putujući Hrvatskom, s raznih strana slušam kako je Bjelovar uspješan grad – kazao je Mark Lewis Fleming, savjetnik i otpravnik poslova veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država, za nedavnog posjeta Bjelovaru gdje su njega i delegaciju ugostili čelni ljudi Bjelovara, gradonačelnik Dario Hrebak i njegov zamjenik Igor Brajdić.

Predstavljeni projekti
Na sastanku u gradskoj upravi gostima su predstavljeni brojni gradski projekti, posebice oni vezani uz geotermalni potencijal, o čemu je govorio i direktor Termi Bjelovar Zvonimir Žarec. Uslijedio je posjet 4. osnovnoj školi i tamošnjem Bjelovarskom robotičkom centru, gdje su se mogla vidjeti posljednja dostignuća tehnologije na kojima djeca uče o robotici.

Gradonačelnik se potom s otpravnikom poslova uputio u Veleučilište u Bjelovaru kako bi ga upoznao s radom te za grad iznimno važne ustanove čijih se 97,1 posto studenata zapošljava vrlo brzo nakon diplome. Američkoj delegaciji studenti računarstva Martin Cindrić i Branimir Frčko prezentirali su projekt Smart parking koji razvijaju za Grad Bjelovar. Studenti su otpravnika upoznali i s naprednom lutkom Susie S901 koja se koristi za stjecanje vještina u području njege i hitnih postupaka.

Investiraju u grad
Američkoj delegaciji organiziran je i posjet Tehnološkom parku, gdje su gosti posjetili tvrtke Harter Management d.o.o. i ED Solutions d.o.o koje surađuju s američkim tržištem, zajedno zapošljavaju 20-ak osoba, a u planu su i brojna nova zapošljavanja. Uostalom, vlasnik tvrtke Tom Harter najavio je nova zapošljavanja Bjelovarčana i daljnju suradnju s Veleučilištem baš na dan kad su Amerikanci posjetili Bjelovar.

– Otpravnik poslova američkog veleposlanstva u Zagrebu Mark Fleming i osobno se uvjerio kako se Bjelovar posljednjih godina ubrzano razvija. Posjetili smo dvije američke kompanije smještene u Tehnološkom parku Bjelovar koje zapošljavaju Bjelovarčane i prodaju svoje proizvode u dalekoj Americi. Ovih pet minuta koje sam doživio, pohvale koje smo dobili od američkih vlasnika tvrtki u Bjelovaru koji su odlučili investirati svoj novac u našem gradu, daju mi snage i energije da još jače nastavimo razvijati naš grad Bjelovar – poručio je Hrebak.

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA Više od 460 tisuća eura za studente, Sveučilište i sport Dubrovnik Uspješna prijava Grada Dubrovnika na ITU mehanizam Za strateške projekte Urbanog područja Dubrovnik 22 mil. eura U Okučanima svečano obilježena 28. obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak je najavio nadolazeću Oluju i veliku hrvatsku pobjedu