Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
U Okučanima svečano obilježena 28. obljetnica vojno-redarstvene operacije

Bljesak je najavio nadolazeću Oluju i veliku hrvatsku pobjedu

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
U sklopu cjelodnevnog programa održane su atraktivne pokazne vojne i policijske vježbe, izložba borbene i neborbene tehnike i opreme, sportske igre hrvatskih branitelja, koncerti...

Hrvatska je proteklog tjedna proslavila 28. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Bljesak, u kojoj su hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju.

Kod spomen-obilježja na Trgu dr. Franje Tuđmana u Okučanima vijence su položile obitelji poginulih hrvatskih branitelja, ratni zapovjednici postrojbi koje su sudjelovale u akciji te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Počast poginulim braniteljima odali su i predsjednik RH Zoran Milanović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković sa zastupnicima Ljubicom Maksimčuk i Perom Ćosićem te premijer Andrej Plenković s ministrima Tomom Medvedom, Marijem Banožićem i Davorom Božinovićem.

U ime Brodsko-posavske županije vijenac je u pratnji Ace Vidakovića, načelnika Općine Okučani, položio župan Danijel Marušić. U sklopu cjelodnevnog programa održane su atraktivne pokazne vojne i policijske vježbe, izložba borbene i neborbene tehnike i opreme, sportske igre hrvatskih branitelja, koncerti...

Novost ovogodišnjeg obilježavanja bio je doček najuspješnijih sudionika memorijalnog natjecanja za najspremnijeg pripadnika HV-a “Bojnik Davor Jović - Prvi za Hrvatsku”.

Podsjetimo, u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak hrvatske su snage u samo 32 sata oslobodile oko 500 km državnog teritorija. Time je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac. U akciji je poginuo 51 hrvatski branitelj, dok su njih 162 ranjena. U spomen na njihovu žrtvu u središtu Okučana podignut je spomenik Kristalna kocka vedrine. 

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA Više od 460 tisuća eura za studente, Sveučilište i sport Svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen Dan općine Davor Zajedništvo i sinergija vode k razvoju i boljitku života mještana BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA U godinu dana odradili više od 23.000 žurnih intervencija