Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Uspješna prijava Grada Dubrovnika na ITU mehanizam

Za strateške projekte Urbanog područja Dubrovnik 22 mil. eura

Dubrovnik
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Grad Dubrovnik pripremio je potpunu dokumentaciju za niz projekata koji se planiraju financirati sredstvima iz dostupnih fondova Europske unije, među ostalima i iz ITU mehanizma

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije prihvatilo je prijavu Grada Dubrovnika na Poziv za urbana područja za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) u financijskom razdoblju 2021. – 2027., putem kojeg će Dubrovnik i okolne općine imati na raspolaganju 22 milijuna eura za realizaciju strateških projekata.

Ministarstvo je izvršilo pregled i provjeru prihvatljivosti prijave Grada Dubrovnika te je utvrđeno kako su ispunjeni svi uvjeti. Urbano područje Dubrovnik obuhvaća Grad Dubrovnik i općine Dubrovačko primorje, Župa dubrovačka i Konavle, a uspostavljeno je u srpnju 2021.

Grad Dubrovnik pripremio je potpunu dokumentaciju za niz projekata koji se planiraju financirati sredstvima iz dostupnih fondova Europske unije, među ostalima i iz ITU mehanizma. Jedna od ključnih investicija je Park ‘n’ Ride sustav na području Pobrežja, čime bi se prometno rasteretilo uže gradsko područje.

Ističe se i nabava električnih vozila u sklopu projekta “Elektrifikacija i digitalizacija javnog autobusnog prijevoza” te ulaganja u zelenu infrastrukturu. Tako se među projektima izdvajaju i rekonstrukcije parka u Pilama, prostora oko Platane na Brsaljama i parka Gradac, čime bi se ozelenio i potpuno krajobrazno preuredio prostor od Pila do Boninova.

Prijavi je prethodila izrada Strategije razvoja Urbanog područja Dubrovnik koju je usvojilo Koordinacijsko i Partnersko vijeće te je prošla proces savjetovanja s javnošću, a preduvjet je svih ulaganja u sklopu ITU mehanizma.

DUBROVNIK Dubrovčani direktno uključeni u budući razvoj grada Projekt vrijedan 1,4 mil. eura Dizalica topline za zgradu bazena u Gružu uštedjet će novac DUBROVNIK Smanjio se broj gostiju u sezoni, a povećao u rujnu