Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
Kod spomenika D. Petroviću i kod Draženova koša predstavnici Grada položili su vijence

Šibenčani se prisjetili Dražena uz premijeru filma, košarku i utrke

storyeditor/2024-10-18/PXL_220923_103547194.jpg
1/3
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL Glavnu ulogu, Dražena Petrovića, tumači Domagoj Nižić, a njegova starijeg brata, također slavnog košarkaša Aleksandra Petrovića glumi Pavle Matuško
Dražen Petrović rođen je 22. listopada 1964. godine u Šibeniku gdje je u povodu 60. obljetnice rođenja premijerno prikazan film Dražen. Kao i svake godine održani su Kup Dražena Petrovića i ulične utrke u njegovu čast

Dan rođenja Dražena Petrovića, košarkaškog Mozarta, jednog od najvećih sportaša koje je Hrvatska ikada imala, ove je godine, u kojoj bi on da je poživio napunio 60 godina, u njegovu rodnom Šibeniku obilježen na poseban način.

Upravo na rođendan košarkaškog genijalca, 22. listopada, u Cinestar kinu u centru Dalmare u Šibeniku, održana je svjetska premijera dugometražnog igranog filma 'Dražen'.

Svjetska premijera

Film redatelja Danila Šerbedžije te autora projekta i producenata Ljube Zdjelarevića i Ivora Šibera premijerno je prikazan Šibenčanima na Draženov rođendan, dok će zagrebačka publika nekoliko dana poslije, 28. listopada, u Cinestaru u Arena Centru u Zagrebu također imati prigodu uživati u ovom jedinstvenom događaju. Igrani film koji prati život i karijeru jednog od najvećih hrvatskih košarkaša svih vremena, u domaća kina stići će 31. listopada.

Film 'Dražen' snimljen je upravo u čast 60. obljetnice rođenja Dražena Petrovića, a donosi fascinantnu priču o košarkaškom Mozartu, koji je svojom igrom i osobnošću osvojio ne samo Hrvatsku i Europu, nego i Sjedinjene Američke Države, odnosno cijeli košarkaški svijet pa je logično što je svjetsku premijeru imao u njegovu rodnom gradu.

Glavnu ulogu, Dražena Petrovića, tumači Domagoj Nižić, njegova starijeg brata, također slavnog košarkaša Aleksandra Petrovića glumi Pavle Matuško, a u glumačkoj ekipi našli su se i zvijezda svjetskih pozornica Zrinka Cvitešić, kao Draženova majka Biserka te nekadašnji pjevač Hladnog piva Mile Kekin, koji je utjelovio proslavljenog trenera Mirka Novosela.

Film je sniman na autentičnim lokacijama u Šibeniku, Zagrebu, New Jerseyju i New Yorku, što dodatno pridonosi emotivnoj snazi i uvjerljivosti cijele priče.

Tradicionalno, i ove je godine u povodu obilježavanja rođendana jednog od najvećih hrvatskih i svjetskih košarkaša svih vremena, Omladinski košarkaški klub Dražen Petrović organizirao 23. Kup Dražena Petrovića. Međunarodni košarkaški turnir za igrače rođene 2011./2012. godine održan je u Šibeniku prošle subote i nedjelje. U šibenskoj Sportskoj dvorani Baldekin nadmetali su se Omladinski košarkaški klub Dražen Petrović, Košarkaški klub Star Fojnica, Košarkaški klub Trogir i Škola košarke Zadar.

Održana je deveta po redu utrka u čast Dražena Petrovića
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL Održana je deveta po redu utrka u čast Dražena Petrovića

I šibenske su ulice proteklog vikenda, u čast rođendana njihova velikog sugrađana, bile u znaku sporta. Održana je deveta po redu utrka u čast Dražena Petrovića, a mjesto okupljanja bila je šibenska riva na Trgu Pavla Šubića ispred hotela Jadran, na kojoj se okupio velik broj malih i velikih trkača.

Posebna regulacija prometa

Dječje utrke bile su prve na rasporedu. Sudjelovalo je mnoštvo djece vrtićke dobi i najmlađih školaraca, učenika od 1. do 4. razreda osnovne škole koji su se prvi sa svojim roditeljima okupili na rivi i nestrpljivo očekivali početak utrke. Nakon Dječje utrke, uslijedila je utrka na 10 kilometara – "Šibenskih deset", nakon koje je održana i utrka na četiri kilometra, popularna "Draženova četvorka".

Zbog održavanja cestovnih atletskih utrka u čast jednom od najvećih hrvatskih sportaša, Dražena Petrovića, "Šibenskih deset" i "Draženova četvorka" u subotu je u Šibeniku vrijedila posebna regulacija prometa. Promet na rivi bio je zatvoren, kao i na trasi utrke od Obale dr. Franje Tuđmana, Obale Hrvatske mornarice i Vukovarskoj ulici.

Središnja manifestacija u povodu obilježavanja 60. godišnjice rođenja "Našeg Malog", što će za Šibenčane Dražen Petrović zauvijek ostati, održana je tradicionalno, kod njegova spomenika na Baldekinu u utorak, 22. listopada, gdje su izaslanstva Grada Šibenika, Šibensko-kninske županije, kao i šibenskih sportskih klubova i udruga položili vijence i zapaliti svijeće. Nakon prigodnog programa koji su vodili učenici učiteljice Ivane Guberine iz Osnovne škole Jurja Šižgorića, vijenci su položeni i kod Draženova koša u Ulici Petra Preradovića u Šibeniku.

storyeditor/2024-10-17/skola_vinkovci.jpg Radovi u obrazovanju Proširenje škola, vrtića i izgradnja novog dječjeg vrtića storyeditor/2024-10-18/a_androvic_statistika_bdp_foto_kristijan_toplak.jpg Županijski je BDP 2021. godine, u odnosu na 2016., rastao 31 posto ili 152 milijuna eura Andrović: BDP, broj zaposlenih i poduzetnika ne rastu slučajno storyeditor/2024-10-18/Skupstina_1.jpg 30 osnovnih škola već provodi jednosmjensku nastavu Proračun rebalansom povećan na rekordnih 293,7 milijuna eura