Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
Potpisan ugovor o rekonstrukciji

Šibenik za javnu rasvjetu na rivi iz proračuna izdvaja 1,5 milijuna kuna

Foto: Grad Šibenik
Postojeća rasvjeta je dotrajala te ne zadovoljava uvjete Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja

U Uredu gradonačelnika potpisan je ugovor o rekonstrukciji i postavljanju javne rasvjete na šibenskoj rivi. Modernizirat će se javna rasvjeta na lokacijama: Obala palih omladinaca, Obala Hrvatske mornarice i Obala dr. Franje Tuđmana. Ugovor su potpisali gradonačelnik Željko Burić i Jakov Mrdeža, direktor tvrtke Pectus d.o.o., koja je postupkom javne nabave odabrana za izvođenje radova.

Radovi na modernizaciji javne rasvjete u potpunosti se financiraju iz gradskog proračuna, a ugovor je vrijedan 1,456.235,00 bez PDV-a.

Početak uređenja rive

– Mijenjamo rasvjetu na rivi poštujući smjernice konzervatora i sve standarde ekološke zaštite budući da je postojeća rasvjeta 
dotrajala te ne zadovoljava uvjete Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja. Ovo je tek početak aktivnosti koje planiramo izvesti 
na šibenskoj rivi – rekao je gradonačelnik Željko Burić.

– Na administrativnom prostoru grada Šibenika nalazi se oko 11.000 rasvjetnih mjesta sa 12.000 svjetiljaka. Planirana 
rekonstrukcija obuhvatit će cjelokupnu zamjenu 46 postojećih stupova s rasvjetnim tijelima i podzemnim instalacijama. Svjetiljke će se zamijeniti novim, suvremenijim, energetski efikasnijim rasvjetnim tijelima  koja udovoljavaju strogim svjetlo-tehničkim zahtjevima – rekao je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.

Poduzeća Gradski parking d.o.o i Hrvatski telekom d.d. potpisala su ugovor za izradu aplikacije za integriranu mobilnost Grada Šibenika vrijedan 676.776,77 kuna. Riječ je o aplikaciji za pametne telefone koja bi na jednom mjestu trebala objediniti sve građanima korisne informacije o prometu u kretanju i mirovanju.

Integrirana mobilnost

Prometna aplikacija jedna je od komponenti projekta „Integrirana mobilnost na području  grada Šibenika – povećanje broja 
putnika u gradskom prijevozu“, a građanima će pružati informacije o sustavu javnog gradskog prijevoza. Korisnik će putem mobitela moći saznati sve o važećem voznom redu, a aplikacija će ga upućivati do najbliže autobusne postaje.

Aplikacijom će se moći pratiti dolazak autobusa na odabranu lokaciju u realnom  vremenu te pregledati sljedeće dolaske po voznom redu, kupiti autobusnu kartu, kao i kartu za parkiranje.

Putem mobilnog telefona moći će se pregledati slobodna mjesta na rampom  reguliranim parkiralištima, kao što su Draga, Željeznički kolodvor, Poljana, parkiralište Izgradnja.

Hrvatski telekom ugovorom  se obvezao da će ovaj zadatak odraditi u roku od šest mjeseci, a prva testiranja na ograničenom broju korisnika mogla bi prema najavama početi već za tri mjeseca.

Projekt „Integrirana mobilnost na području grada Šibenika – povećanje broja putnika u javnom  gradskom prijevozu“ operativno 
provodi Gradski parking d.o.o. s Gradom Šibenikom kao partnerom. Financiran je iz Operativnog fonda konkurentnost i kohezija EU. Vrijednost projekta je 99,847.705,83 kuna, od čega se 73,801.381,09 kuna planira sufinancirati iz Kohezijskog fonda, 
a 13,023.773,13 kuna iz sredstava korisnika.

U sklopu ovog EU projekta već je sagrađen logistički centar, a nedavno je potpisan i ugovor o nabavi 11 novih niskopodnih autobusa za javni gradski prijevoz.