Izbornik
Naslovnica Gradovi Vodice
Vodice

Skup o otpadnim vodama okupio 650 sudionika iz 17 zemalja

Međunarodni skup o otpadnim vodama
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Hrvatska se obvezala da će do 2023. godine uložiti 3,7 milijardi eura u unaprjeđenje sustava javne opskrbe vode i pročišćavanje otpadnih voda

Međunarodni stručno-poslovni skup na temu vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda održava se u četvrtak u Vodicama u organizaciji Hrvatske grupacije vodovoda i kanalizacija, a okupio je preko 650 sudionika iz 17 zemalja.

 Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg podsjetio je kako se Hrvatska, sukladno europskoj direktivi o kakvoći vode namijenjenoj ljudskoj potrošnji i direktivi o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda, obvezala da će do 2023. godine uložiti 3,7 milijardi eura u unaprjeđenje sustava javne opskrbe vode i pročišćavanje otpadnih voda.

 Ukupna alokacija za vodni sektor u programskom razdoblju od 2007. do 2013. godine bila je 199,1 milijun eura i u potpunosti je iskorištena, rekao je Šiljeg. Dodao je kako je u novom programskom razdoblju operativnog programa Konkurentnost i kohezija od 2014. do 2020. dostupno preko milijardu eura, a do sada je u okviru ovog projekta odobreno 17 projekata.

 Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đureković kazao je kako su u području vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u Hrvatskoj i šire u tijeku pripreme i provedbe velikog broja investicija s ciljem značajnijeg povećanja standarda u tom području.

 - Već više od 20 godina imamo tradiciju razmjene iskustava i tako promoviramo zajednički napredak. Zajednički smo krenuli u brojne projekte po pitanju odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda i konačno smo uspješnu iskoristili 1,5 milijardi kuna neto sredstava iz prethodnog programskog razdoblja - istaknuo je.

 Zemlja partner na ovom skupu je Češka Republika, čiji je veleposlanik Vladimir Zavazal kazao kako mu je drago nastaviti suradnju koja traje preko deset godina.

 - Ovaj skup je prilika za razmjenu iskustava na područjima od interesa za sektor vodovoda i pročišćavanja voda. Ove godine uz potporu Ministarstva konstrukcije i trgovine te stručnog Udruženja vodoopskrbe Republike Češke tu na štandu prezentiramo svoje proizvode i materijale. Nadam se da će razne tvrtke pronaći partnere i stručnjake kako bi se nastavila uspješna suradnja naše dvije zemlje - rekao je.