Izbornik
Naslovnica Gradovi Split 635 pregleda
Dvosatni obilazak

Škverski turizam: Brodosplit posjećuju škole, ali i strani turisti

Brodosplit
1/7
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Domaće i strane turističke agencije u svoje programe uvrstile su i posjet Brodosplitu. Najveći interes iskazuju gosti iz Slovenije, a ima i dolazaka iz Austrije, Francuske, Njemačke, Belgije, Švicarske i Češke

Split je turistički hit, a to je postao i Brodosplit. U samo godinu dana, organiziranim izletima splitski 'škver' posjetilo je više od 1500 ljudi, javljaju iz Brodosplitovog odjela za informiranje javnosti..

Najbrojnije su splitske osnovne, srednje škole i fakulteti, ali dolaze im i iz obrazovnih ustanova iz Benkovca, Zadra, Dubrovnika, Brača, Korčule, Jastrebarskog i Zagreba. Isto tako, mnoge su turističke agencije, domaće i strane u svoje programe uvrstile i posjet Brodosplitu, a njihov se broj iz godine u godinu povećava. Najveći interes iskazuju gosti iz Slovenije, ali ima dolazaka iz Austrije, Francuske, Njemačke, Belgije, Švicarske i Češke, i u zadnje vrijeme imaju i individualne posjete iz SAD-a, Brazila, Izraela i Poljske.

- Na preko pola milijuna četvornih metara, kolika je kopnena površina splitskog brodogradilišta, moguće je kao rijetko gdje u Europi doživjeti i upoznati se s kompleksnošću procesa gradnje broda, od dopremanja materijala, rezanja čelika, izrade blokova, montaže na navozu, do porinuća i opremanja na opremnoj obali – kažu u Brodosplitu.

U dvosatnom obilasku posjetitelji se najprije upoznaju s modelima brodova, kojih je više od 70 sačuvanih u 'muzeju brodogradilišta', a potom se svima podijele zaštitne kacige i prošetaju se proizvodnim halama i razgledaju novogradnje.

- Oduševljenje brojnih posjetitelja izazivaju projekti izgradnje čeličnih brana za sprečavanje utjecaja plime na grad Veneciju i najvećeg jedrenjaka na svijetu, čije je porinuće zakazano za 10. lipnja ove godine - ističu splitski brodograditelji.

Najave dolazaka imaju do jeseni, a tada nastupa i nova školska godina kada kreće i sve popularnija terenska nastava u Brodosplitu.