Izbornik
Naslovnica Gradovi Slunj
HOO dodjeljuje nagradu "Milan Neralić" za izniman doprinos razvoju lokalnog sporta

Slunjani slave svog olimpijca, mačevaoca Milana Neralića

storyeditor/2024-07-26/Milan_Neralic_-_noseca_slika_3.jpg
1/3
Foto: Grad Slunj U lipnju se održava jednotjedna manifestacija 'Neralićevi dani', a prije dvije godine, na rođendan Milana Neralića 26. veljače, u Slunju mu je otkriven i spomenik na Trgu Zrinskih i Frankopana
Grad Slunj ove je godine kandidirao projekt Utvrda kulture, u kojem bi se upotrebom modernih tehnologija posjetitelji upoznali s likom i djelom Milana Neralića te poviješću mačevanja u Hrvatskoj i na Olimpijskim igrama

I dok gledamo Olimpijske igre koje se ovih dana održavaju u Parizu i navijamo za što bolji plasman hrvatskih sportaša, podsjetimo da je prvi hrvatski olimpijac koji je osvojio medalju bio Slunjanin Milan Neralić. On je prvi Hrvat koji je sudjelovao na Olimpijskim igrama, također u Parizu, davne 1900. godine te ondje osvojio brončano odličje u mačevanju.

Neralićevi dani

Grad Slunj njemu u spomen svake godine obilježava rođendan, godišnjicu smrti i godišnjicu osvajanja medalje. U lipnju održava jednotjednu manifestaciju "Neralićevi dani", a prije dvije godine, na rođendan Milana Neralića 26. veljače, u Slunju mu je otkriven i spomenik na Trgu Zrinskih i Frankopana. Hrvatski olimpijski odbor i Grad Slunj, skupa sa Karlovačkom županijom na taj su način odali dužnu počast svome olimpijcu, a spomenik je vrijedan znamen po kojem je Slunj prepoznatljiv u domovini i svijetu.

Milan Neralić rođen je u Slunju 1875. u kući na kojoj je postavljena spomen-ploča. U rodnome je gradu završio osnovnu školu. Od mladosti je bio talentiran za sport, isticao se kao izvrstan vježbač na ručama, preči i krugovima te odličan plivač. Rado je dizao utege, dok mu je planinarenje bilo velika strast. U vojsci u Karlovcu Neralić se prvi put susreo s mačevanjem, a od tamo je 1895. godine poslan u Bečko Novo Mjesto na Institut za vojne učitelje mačevanja i tjelovježbe, gdje se istaknuo kao jedan od najboljih učenika. Nakon završenog školovanja ostao je na Institutu raditi kao pomoćni trener, a zatim kao glavni učitelj mačevanja.

Od mladosti je bio talentiran za sport, isticao se kao izvrstan vježbač na ručama, preči i krugovima te odličan plivač
Foto: Grad Slunj Od mladosti je bio talentiran za sport, isticao se kao izvrstan vježbač na ručama, preči i krugovima te odličan plivač

Nastupao je s velikim uspjehom na vojnim turnirima i mačevalačkim akademijama po cijeloj Austrougarskoj Monarhiji, ali i izvan države. Svojedobno je bio jedan od najuspješnijih natjecatelja svijeta. Na turniru drugih Olimpijskih igara u Parizu 1900. godine Neralić je zauzeo treće mjesto za Monarhiju, u disciplini sablje, gdje je prvi put i jedini u svijetu izveo potez "leteći ispad" – brzi ubod protivnika iz visokog skoka. Brojni časnici i dočasnici iz Hrvatske završili su njegov tečaj u Bečkom Novom Mjestu.

Neralić je uvijek ostao iznimno vezan za Hrvatsku pa je u Slunj i Zagreb dolazio radi mačevanja i odmora. Godine 1912. priredio je mačevalačku akademiju u Slunju na kojoj je nastupio sa svojom suprugom Wilchelminom, što je bila senzacija. Svaki njegov dolazak u domovinu najavljivan je i praćen s osobitom pažnjom, i uvijek je davao dodatan poticaj razvoju mačevalačkog sporta kod nas. Umro je 1918. u Bečkom Novom Mjestu. Autor je knjige "Uvod u mačevanje".

Projekt Utvrda kulture

Njemu u čast Hrvatski olimpijski odbor godinama dodjeljuje nagradu "Milan Neralić" za izniman doprinos razvoju sporta na lokalnoj razini, a Grad Slunj je nagradu dobio 2019. godine kao lokalna zajednica koja puno ulaže u sport. Kako ova nagrada nosi ime prvog hrvatskog olimpijca rodom iz Slunja, Hrvatski olimpijski odbor ove je godine šestu dodjelu nagrade "Milan Neralić" održao upravo u rodnom gradu mačevaoca Neralića.

Svečanost dodjele Neralićeve nagrade u Slunju uveličao je Hrvatski športski muzej prigodnom izložbom "Milan Neralić – brončani odraz u ogledalu". Grad Slunj ove je godine kandidirao i projekt "Utvrda kulture" na poziv "Obnova javne kulturne infrastrukture" Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a osnovna tema interpretacije je motivacija razvoja duha i tijela na inspirativnim primjerima dvojice Slunjana – biskupa Mile Bogovića i olimpijca Milana Neralića. Utvrda kulture bila bi, dakle, mjesto gdje će se posjetitelji kroz moderne tehnologije, animacije, mogućnosti interakcije upoznati s likom i djelom Milana Neralića te s poviješću mačevanja u Hrvatskoj i na Olimpijskim igrama.

– Milan Neralić pravi je primjer slunjskog čovjeka – rođen je u malome mjestu, ali svojim je malim koracima postigao velike stvari. Njegova upornost, borbenost i vojnički duh, osobine koje su karakteristične za Slunjane kroz povijest, doveli su ga do vrha. Slunjani su oduvijek bili borbeni, naučeni da se bore za svoj kraj i za uspjeh, a Neralić je utjelovljenje tih vrijednosti – kazala je Mirjana Puškarić, gradonačelnica Slunja.

storyeditor/2024-07-27/Nove_daske_na_pozornici_u_Kino_Samobor.jpg Radi se na očuvanju kulturno-povijesne baštine Novo ruho Vile Allnoch i Samoborskog muzeja Župan Igor Andrović predao je ravnatelju županijskog Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" dr. Miroslavu Venusu ključeve automobila kupljenog za potrebe rada službe za školsku medicinu Župan uručio ključeve Novo vozilo ZJZ-u "Sveti Rok" storyeditor/2024-07-25/Lika-_slika_za_A_slager_-Ministrica_Vuckovic_2.jpg Čak 130 milijuna eura u nove cjevovode u Ličko-senjskoj županiji Novi cjevovod za sigurnu opskrbu vodom Podvelebitskog primorja