Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
Do početka 2020.

Snimat će se serijal "Fiume crno - crveno Rijeka"

Riječki Korzo
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
Scenarist i redatelj Vanja Vinković je priopćio da radnja serijala otkriva začetke totalitarnih ideologija i pokreta koji su poharali europski kontinent tijekom 20. stoljeća, pri čemu je Srednja Europa "bila sustavno uništavana od obje nedemokratske i nehumane vlasti"

Dokumentarni filmski serijal pod radnim naslovom "Fiume crno - crveno Rijeka", scenarista i redatelja Vanje Vinkovića, snimat će se za Hrvatsku radioteleviziju u produkciji Istra Filma iz Rijeke, a  ugovorom je dogovoreno šest epizoda u trajanju od 50 minuta, pri čemu će serijal biti završen do siječnja 2020. kad Rijeka očekuje status Europske prijestolnice kulture, a Hrvatska predsjedavanje Europskom unijom.

U KBC Sušak otvorena je nova polivalentna angiosala Ukupna vrijednost investicije doseže 8,3 milijuna kuna U KBC Sušak otvorena nova polivalentna angiosala

Vinković je priopćio da radnja serijala gledateljima otkriva začetke totalitarnih ideologija i pokreta koji su poharali europski kontinent tijekom 20. stoljeća, pri čemu je Srednja Europa, kojoj pripada Hrvatska, "bila sustavno uništavana od obje nedemokratske i nehumane vlasti".

Ističe kako će se tim serijalom posljedice totalitarnih režima, iako različitog trajanja, posebno raščlaniti kroz stručne, znanstvenim činjenicama potkrijepljene izjave i vjerodostojnim svjedočanstvima sudionika povijesnih događanja.

Ta su događanja, kaže, obilježila riječku povijest posljednjih stotinjak godina - od osnutka prve totalitarne države, fašističke okupacije, boljševičkog pokreta, nacističke uprave, komunističkog prevrata i propasti socijalističkog sustava (1945.-1990.), borbe za samostalnost hrvatske države i otpora velikosrpskoj agresiji u Domovinskom ratu (1991.-1995.).

Tu su, dodaje Vinković, i nedovršeni i/ili promašeni tranzicijski postupci, euroatlantska udruživanja, "do totalitarnih izazova našeg vremena i Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020. godine".

Art kino Rijeka Bogat program Riječko Art-kino slavi 10. obljetnicu

Inače, Vinković je u ranijim izjavama kojima je najavljivao svoj projekt isticao kako se u zadnjih tridesetak godina, osmišljavajući, osnivajući i uređujući u Rijeci raznovrsne medijske proizvode za različitu publiku, suočio s profesionalnim izazovima koje su izravno poticali tehnološka dostignuća, ali podjednako sveopće političke i društvene mijene.

Tako je, za portal Hrvatskog kulturnog vijeća, pad Berlinskog zida i blokovske podjele svijeta, uspostavu novoga svjetskog poretka, referendumsku odluku izlaska iz komunističke Jugoslavije i uspostavu demokratske Hrvatske, pretvorbu dogovorne socijalističke privrede u kapitalističko tržišno gospodarstvo, Domovinski rat, euroatlanske integracije, četvrtu industrijsku revoluciju naveo kao teme kojima se bavio. One su, tvrdi,  presudno i djelatno utjecale na živote svih hrvatskih naraštaja rođenih do početka osamdesetih godina prošlog stoljeća.

nacionalna manifestacija koja obogaćuje hrvatsku turističku ponudu Najpoznatiji karneval u Hrvatskoj osvojio nagradu Simply the best

Vinković navodi kako se stariji od 35 godina sjećaju složenosti svih tih procesa, što ih čini izravnim svjedocima jednog, u povijesnim mjerilima, čudesnog vremena kojeg dijele s vršnjacima diljem svijeta.

Mlađi pak naraštaji, rođeni kasnih 1990-ih i u 2000-ima rasli su s virtualnim doživljajima svijeta i "internetiziranim“ međuljudskim odnosima, što ih u liberaliziranom društvu uglavnom određuje kao pojedince usmjerene poglavito na vlastiti probitak, oslobođene tradicionalnih vrijednosti i ograničavajućih pravila.

uspješno realizirano 7 projekata Od postavljanja filmskog platna i meteo stanice do senzorne staze i povrtnjaka okuplja više od 700 ljudi Udruga invalida rada Rijeka obilježila 50 godina postojanja