Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
Bogat program

Riječko Art-kino slavi 10. obljetnicu

Art kino Rijeka
Foto: Grad Rijeka
21. prosinca otvara se izložba u čast najvjernijeg gledatelja Art-kina Marjana Štimca, koji u proteklih 10 godina nije propustio nijedan film

- Riječko Art-kino slavi ovoga mjeseca 10. obljetnicu, a u tom razdoblju postalo je filmsko središte Hrvatske i šire regije - rekla je ravnateljica tog kina Slobodanka Mišković i dodala:

- Nastojali smo da ono bude više od kina, da bude središte kulturnoga i društvenog života grada, za sve dobne skupine. Posjećenost Art-kina je mnogostruko porasla, sa 17.000 posjetitelja prve godine do očekivanih 55.000 ove godine, rekla je Mišković.

Kuglice dobrih želja humanitarna akcija Kuglice dobrih želja prikupile 20 tisuća kuna

U tom je kinu od otvorenja do danas bilo 330.000 posjetitelja, a pratili su više od 8000 javnih programa.

Art-kino je 2012. godine utemeljeno kao samostalna ustanova u kulturi, kojoj je osnivač Grad Rijeka. Pročelnik gradskog Odjela za kulturu Ivan Šarar je rekao da su se na osnutak Art-kina kao ustanove odlučili na temelju ambicija, ali i straha. Naime, podsjetio je, ta je godina bila jedna od najlošijih za kulturu u financijskom smislu pa je procijenjeno da će se Art-kino teže ugasiti kao ustanova nego kao jedan od programa u sklopu Odjela za kulturu.

- Veseli me kvaliteta i raznovrsnost programa kina, u kojem se prepleću blockbusteri, art-filmovi i filmska ostvarenja lokalnih stvaratelja - rekao je Šarar.

grad rijeka humanitarna akcija za Odjel za hematologiju i onkologiju Dječje bolnice Započela prodaja kalendara 'Riječki dečki'

Istaknuo je da Art-kino u Rijeci ima drugu najveću posjećenost nakon HNK Ivana pl. Zajca te da je to gradska ustanova s najvećim udjelom vlastitih prihoda od ulaznica, sponzorstava i drugih izvora. 

Tom je prigodom istaknut program namijenjen djeci i mladima, s projekcijama i drugim događajima za uzraste od vrtića do srednje škole. Ove ih je godine u tim programima sudjelovalo više od 15.000, i to iz cijele Primorsko-goranske županije, rečeno je. Time se prati nastava medijske kulture u osnovnim školama te nastava iz pojedinih predmeta u srednjim školama, a od ove se godine održavaju programi za dječje vrtiće, istaknuto je.

Na dan obljetnice, 18. prosinca prikazat će se pretpremijerno novi film Vinka Brešana "Koja je ovo država", uz sudjelovanje članova filmske ekipe. Proslava 10. obljetnice nastavlja se 19. i 20. prosinca premijerama filmova "Kraj svjetla" Aleša Suka i "Beskrajni rep" Željke Sukove, a 21. prosinca otvara se izložba u čast najvjernijeg gledatelja Art-kina Marjana Štimca, koji u proteklih 10 godina nije propustio nijedan film. 

Riječki vojni tunel za potpuni doživljaj 'Okićen' i riječki vojni tunel