Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
SAMOBOR

"Solarna energija je budućnost koju moramo aktivno podržati i promicati"

Samobor
Foto: Samobor
Zelena energetska zadruga (ZEZ) u sklopu turneje "Dobra energija" u srijedu će u Samoboru održati dva predavanja o solarnim elektranama za građane i poduzetnike

Grad Samobor će u srijedu 31. svibnja biti domaćin turneje "Dobra energija", kampanje kojom Zelena energetska zadruga (ZEZ) potiče solarnu energiju u vlasništvu građana i poduzetnika. Ova turneja pruža svim zainteresiranim građanima i poduzetnicima grada Samobora besplatnu priliku da se informiraju o solarnoj energiji za kućanstva.

Korisna predavanja

Turneja "Dobra energija" u Samoboru obuhvaća dva događanja. Prvo je "Sunčani dnevni boravak" u 10 sati na Trgu kralja Tomislava, kada će građani moći saznati sve informacije i vidjeti sve komponente male solarne elektrane, upoznati se s digitalnim tečajem "Solarna pismenost" te napraviti okvirni izračun investicije u vlastitu solarnu elektranu. Drugo događanje je predavanje "Kako do vlastite solarne elektrane?", koje će se u 18 sati održati u Malom Tehnopolisu Samobor. Na ovom informativnom predavanju građani i poduzetnici imat će priliku čuti detaljne informacije o realizaciji i korištenju solarnih elektrana, od troškova i uvjeta koje je potrebno zadovoljiti do obračuna i učinkovitog korištenja solarne energije u kućanstvu i/ili poduzeću. Prijave za sudjelovanje na predavanju primaju se putem e-maila: renata@pcsamobor.hr.

Samobor je prvi od jedanaest gradova koje će Zelena energetska zadruga posjetiti u sklopu turneje "Dobra energija" s ciljem podrške u većem korištenju solarnih elektrana koje imaju izuzetan potencijal u Hrvatskoj.

– Vjerujem da je solarna energija budućnost koju trebamo aktivno podržati i promicati. Solarna energija nije samo održivo i ekološki prihvatljivo rješenje, već donosi i brojne financijske koristi za kućanstva i gospodarstvo općenito. Ovom kampanjom želimo educirati građane i poduzetnike o prednostima solarnih elektrana te im pomoći da donesu informirane odluke o ulaganju u vlastitu solarnu elektranu. Grad Samobor uvijek podržava inicijative koje promiču održivu energiju i očuvanje okoliša. Stoga smo ponosni što smo odabrani kao grad domaćin turneje "Dobra energija". Pozivamo vas da se pridružite ovom događaju i zajedno gradimo zeleniju i energetski neovisniju budućnost – izjavio je zamjenik gradonačelnice Petar Burić.

Podrška ulaganju

U sklopu turneje Zelena energetska zadruga osim događanja za građane organizirat će i aktivnosti za jačanje kapaciteta djelatnika gradske uprave u razvoju projekata solarnih elektrana. Poseban naglasak bit će stavljen na solarnu energiju u vlasništvu i/ili suvlasništvu građana te planiranju mjera podrške za ulaganje u solarne elektrane za obiteljske kuće ili razvoj projekata solarnih elektrana na javnim zgradama. Hrvatska ima velik potencijal u iskorištavanju Sunčeve energije. Najviše fotonaponskih sustava nalazi se na sjeverozapadu Hrvatske, a Dalmacija je trenutačno najslabije razvijena iako ima najveći potencijal.

ZAHTJEVNO GRADILIŠTE Na prometnici Falaščak-Galgovo sanira se pet klizišta, a radove je obišla gradonačlenca Škrobot sa zamjenikom Burićem Zbog radova privremena regulacija prometa Uređuju se prometnice, most, pet klizišta i sustav javne odvodnje PRILIKA ZA MALE PODUZETNIKE Potpora se dodjeljuje u iznosu od 20 posto prihvatljivih troškova, maksimalno 7000 eura Poticanje proizvodnih i prerađivačkih djelatnosti obrta i trgovačkih društava s područja Samobora Grad izdvaja 53.000 eura za kapitalna ulaganja u malom gospodarstvu Nagrađeni su učenici Tin Oršić, Erik Braun, Luka Galunić, Nikola Mirković, Gabrijel Dumbović i Kristijan Crnić pod mentorstvom Ivana Vlainića i Stjepana Razuma Bivši i sadašnji učenici Srednje strukovne škole Samobor ponovno inovacijama osvajaju svijet Mladim inovatorima medalje na sajmovima u Ženevi i Istanbulu