Izbornik
Naslovnica Gradovi
Zbog radova privremena regulacija prometa

Uređuju se prometnice, most, pet klizišta i sustav javne odvodnje

ZAHTJEVNO GRADILIŠTE Na prometnici Falaščak-Galgovo sanira se pet klizišta, a radove je obišla gradonačlenca Škrobot sa zamjenikom Burićem
1/3
Foto: Grad Samobor
Oko 3,3 milijuna eura povučeno je za uređenje prometnica i mosta u Mlinskoj, a 2,6 milijuna za sanaciju sustava javne odvodnje. Radi se u Starogradskoj, Vukovarskoj, Svetom Martinu...

Grad Samobor dobio je velika sredstva iz fondova Europske unije za uređenje prometnica i sanaciju javne odvodnje oštećene u potresu. Radovi su u punom jeku, trenutno se odvijaju na desetak gradilišta, a vrijednost im je oko 5,9 milijuna eura.

Radi se punom parom
Oko 3,3 milijuna eura namijenjena su uređenje prometnica i mosta preko Gradne, a 2, 6 milijuna za sanaciju sustava javne odvodnje. Jedno od većih gradilišta je Starogradska ulica u kojoj se sanira kanalizacija, a promijenit će se i 100 godina stare vodovodne cijevi te će se prometnica asfaltirati.

Planirani zahvat obuhvaća Starogradsku ulicu i dio Ulice Gornji Kraj u ukupnoj dužini od 1084 metra, a prva faza radova na sanaciji kanalizacije završena je te je dio od križanja Ulice Ferde Livadića sa Starogradskom ulicom do križanja s Ulicom Gornji Kraj otvoren za promet. Zbog druge faze radova trenutačno je onemogućeno prometovanje ulicom Gornji kraj, od Rudarskog mosta do Caffe bara Amfora.

Jedni od zasigurno najzahtjevnijih radova izvode se i na prometnici Falaščak – Galgovo gdje se sanira čak pet klizišta. Gradi se potporni zid i postavlja se više od 250 pilota duž cijelog klizišta, što predstavlja izrazito zahtjevan zahvat. Kako bi se radovi izveli u zadanom roku, izvode se i nedjeljom.

Intenzivno se radi i u Vukovarskoj ulici gdje su završeni radovi na rekonstrukciji sustava javne mješovite odvodnje pa je sada u tijeku izvanredno održavanje prometnice koje obuhvaća izmjenu cestovnih rubnjaka, uređenje pješačke staze i asfaltiranje.

U tijeku je i rekonstrukcija drveno-čeličnog mosta preko Gradne u ulicama Mlinska – Milakovićeva, prvi put od 1992. Sve dosadašnje sanacije uključivale su isključivo zamjenu drvenog pokrova, a sada se radi nužna rekonstrukcija betonske konstrukcije i drvenog pokrova, jer nosači i čitava konstrukcija mosta dodatno su oštećeni u potresu. S obzirom na uvjete Konzervatorskog odjela Ministartsva kulture potrebno je zadržati vizuru mosta pa se radovi izvode pod njihovim nadzorom i uputama.

Sredstvima iz EU saniraju se prometnice u Konšćici i Svetom Martinu. Zbog radova na prometnici Konšćica, od buffeta Ivica ("Cvokonje") do raskrižja s prometnicom prema Klakama (do raspela) zatvoren je promet za sva vozila, osim vozila stanara, a obilazni pravac je preko Klaka. Istodobno se radi na prometnici Sveti Martin, od groblja do pošte, i to tako da se izvode radovi iskopa i uređenja nogostupa pa se promet propušta naizmjenično uz regulaciju semaforom. U tijeku su radovi na izvanrednom održavanju Ulice Vladimira Kirina u Samoboru te Kolodvorske ulice, a radovi na izvanrednom održavanju dijela prometnice do naselja Javorek su završeni.

Škrobot: Strpite se još malo
Dobivenim sredstvima iz EU fondova saniraju se kolektori javne odvodnje oštećeni u potresima. Radovi se izvode na nekoliko lokacija, a do sada su sanirani kolektori Domaslovečka i Željeznička u naselju Domaslovec, zatim kanalizacija u Ulici Matije Gupca, Krležinoj ulici, Mirnovečkoj ulici, Šmidhenovoj ulici, Starogradskoj i Vukovarskoj ulici. U tijeku je sanacija kanalizacije u Obrtničkoj, Livadićevoj, Trgu kralja Tomislava, Gajevoj ulici i Ulici Gornji kraj.

– Nadamo se da će svi radovi biti izvedeni u planiranom roku, iako je svibanj bio natprosječno kišovit što se neminovno odražava na dinamiku radova. Zbog radova su na snazi privremene regulacije prometa, stoga građane još jednom molim za strpljenje i razumijevanje – istaknula je gradonačelnica Petra Škrobot.

PRIJAVE za dodjelu potpore primat će se od 22. svibnja do iskorištenja raspoloživih sredstava, a najkasnije do 15. studenog Za provedbu javnog poziva u županijskom su proračunu predviđene 233 tisuće eura Potpore poduzetnicima za pokretanje, razvoj i unapređenje posla Na investicijskom sajmu Adriatic Expo u Opatiji ulagačima predstavljen projekt Projekt Batižele - nova gradska četvrt na 22 hektara uz more, u blizini povijesne jezgre GSKG kao upravitelj provodi natječaje za odabir izvođača radova, a zasad se radovi konstrukcijske obnove odvijaju na broju 17. Konstrukcijska pa energetska obnova Počinje obnova zgrada na Trgu žrtava fašizma koje su devastirane u potresu