Izbornik
Naslovnica Gradovi
Na investicijskom sajmu Adriatic Expo u Opatiji ulagačima predstavljen projekt

Projekt Batižele - nova gradska četvrt na 22 hektara uz more, u blizini povijesne jezgre

1/2
Foto: Grad Šibenik
Od investitora očekujemo da se postignu standardi zelene i održive gradnje koji su danas jako važni

Grad Šibenik i tvrtka Batižele d.o.o. sudjelovali su na investicijskom sajmu Adriatic Expo u Opatiji gdje je zainteresiranim ulagačima predstavljen projekt Batižele. Na vodećem sajmu u Hrvatskoj posvećenom investicijama i nekretninama, projekt je predstavila Nina Kursar, direktorica društva Batižele d.o.o., a gradonačelnik Željko Burić sudjelovao je u raspravi o tome kako gradovi i gradonačelnici vide razvoj urbanizma, turizma i nove projekte.

Iskorak u razvoju
- Šibenik se posljednjih godina navodi kao primjer grada koji je ostvario znatan iskorak u razvoju. Prije svega, ulažemo u razvoj gospodarstva koje je naša osnova, revitalizirali smo kulturnu baštinu koja je naša prepoznatljivost. Udahnuli smo joj život te stvorili uvjete za razvoj turizma, a uz to se i snažno zalažemo za razvoj visokog školstva u Šibeniku. Milijunski projekti koje smo realizirali, poput gradskog trga Poljana, Aglomeracije Šibenik, Centra Trokut, a koji su sliku našega grada učinili bitno drukčijom, samo su uvod u ono što se treba dogoditi na području nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura. Naime, na tom prostoru niknut će nova gradska četvrt na 22 hektara uz more, u blizini povijesne jezgre Šibenika. Gradit će se stambeno-poslovni, javni i turistički sadržaji. Pripremu dokumentacije za razvojni projekt financira Europska banka za obnovu i razvoj, a uskoro slijedi raspisivanje međunarodnog natječaja za ulagače u novu šibensku četvrt - istaknuo je gradonačelnik Burić.

Nina Kursar, direktorica društva Batižele, kazala je da je postupak odabira investitora predviđen u dva koraka.

- Nakon raspisivanja natječaja, koji će prethodno biti predstavljen šibenskom Gradskom vijeću, u prvom krugu pozivaju se investitori da dostave svoje iskaze interesa i potvrde svoju kvalificiranost. Odabrani ponuditelji imat će prilike u drugom krugu dostaviti svoje ponude prema jasno utvrđenim evaluacijskim kriterijima, koji moraju obuhvaćati, uz ostalo, i okvirni plan razvoja lokacije. Odabir ponuditelja u oba koraka bit će temeljen na kriterijima koji su uobičajeni u međunarodnoj praksi odabira investitora. Važno nam je odabrati ponuditelja čiji projekt predviđa najviše koristi za grad i njegove stanovnike, a da je istovremeno održiv, pouzdan, provjeren i financijski stabilan. Budući da se projektom namjerava osigurati i dio javnih sadržaja, pri odabiru investitora dodatne bodove ostvarit će oni prijedlozi koji imaju višu razinu javne vrijednosti - kazala je Kursar.

Nakon okončanja natječaja, odabrani investitor i tvrtka Batižele d.o.o. potpisat će ugovor o partnerstvu, nakon čega slijedi izrada prijedloga Urbanističkog plana uređenja područja.

Izvješće o zemljištu i moru
- Od investitora očekujemo standarde gradnje i dizajna javnog prostora u skladu s hrvatskim zakonodavstvom te da se postignu standardi zelene i održive gradnje koji su danas jako važni, zaključila je Kursar.

Projekt Batižele, odnosno urbana regeneracija prostora, iznimno je vrijedna za budućnost Šibenika i to kroz više segmenata -nova ulaganja otvorit će nove perspektive i zapošljavanja, a građani će dobiti nove sadržaje od javnog interesa.

- Prvo je bilo potrebno pravno regulirati status prethodnog pravnog subjekta, a potom novog u društvo kakvo danas poznajemo. Uskoro očekujemo ažurirano izvješće o stanju zemljišta, mora i morskog sedimenta na lokaciji, a koje je izrađeno prema međunarodnim standardima i metodologiji uzorkovanja, obrade i analize dobivenih vrijednosti, kazao je gradonačelnik Burić.

PRVI PUT predstavljena je Memorijalna soba Domovinskog rata SMŽ u kojem je audio-vizualni postav s bogatom arhivom, fotografije te popis imena poginulih hrvatskih branitelja s područja županije Zgrada teško oštećena u potresu Memorijalna soba Domovinskog rata u zgradi Kulturno-povijesnog centra U PLANU je i poznata Carska povorka, ali i veliki Carski bal Manifestacija će trajati četiri dana Carska povorka i veliki Carski bal na 27. Terezijani Odluku kojom se utvrđuje urbano područje Osijek kao područje u kojem će se provoditi ITU mehanizam u razdoblju 2021. - 2027. proteklog je tjedna osječkom gradonačelniku Ivanu Radiću uručio ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić Urbana agenda za RH do 2030. Obnova tržnice, kompleksa Gradski vrt i uređenje Tvrđe