Izbornik
Naslovnica Županije
Zgrada teško oštećena u potresu

Memorijalna soba Domovinskog rata u zgradi Kulturno-povijesnog centra

PRVI PUT predstavljena je Memorijalna soba Domovinskog rata SMŽ u kojem je audio-vizualni postav s bogatom arhivom, fotografije te popis imena poginulih hrvatskih branitelja s područja županije
1/2
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Zgrada je u razornom potresu bila teško oštećena, a obnovu ovog reprezentativnog objekta, koji se nalazi unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada, provela je Sisačko-moslavačka županija

Svečano je otvorena zgrada Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije u Tomislavovoj ulici u središtu Siska. Zgrada je u razornom potresu bila teško oštećena, a obnovu ovog reprezentativnog objekta, koji se nalazi unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada, provela je Sisačko-moslavačka županija.

Posvećena najvećim junacima
U nazočnosti brojnih branitelja s područja naše županije tom je prilikom javnosti prvi put predstavljena Memorijalna soba Domovinskog rata SMŽ-a u kojem se nalazi audio-vizualni postav s bogatom arhivom, fotografije te popis imena poginulih hrvatskih branitelja s područja naše županije. Zgradu su presijecanjem vrpce svečano otvorili župan Ivan Celjak i predsjednik Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata SMŽ Ante Živković.

– Ova je zgrada posvećena najvećim junacima u našoj povijesti, a to su naši hrvatski branitelji zbog kojih danas živimo u slobodnoj i nezavisnoj Hrvatskoj – rekao je tom prilikom župan.

– Danas sam jako emotivan, jer sam izgubio sina u ratu, moramo se sjećati naših branitelja, što smo radili u Komarevu i kako smo branili Sisak i Hrvatsku – rekao je Ante Živković.

Cjelovita obnova zgrade, zajedno s izradom projektne dokumentacije, završena je u roku od godine dana, a uz to opremljen je i unutarnji prostor.

– U podrumu zgrade nalazi se konferencijska dvorana za oko 70 ljudi, ovdje će se odvijati psihosocijalna terapija hrvatskih branitelja, a u visokom prizemlju je Memorijalna soba Domovinskog rata gdje se u digitalnom obliku nalaze materijali iz vremena Domovinskog rata, audio i videozapisi i fotografije kao trajna uspomenu na Domovinski rat i doprinos hrvatskih branitelja u stvaranju naše Domovine. Prostor je prilagođen tome da ga posjećuju sve generacije i dobne skupine, od djece do starijih sugrađana. Nadamo se da će hrvatski branitelji ovamo dovoditi svoju djecu i unuke, pokazivati im fotografije i ispričati kako je stvorena naša Domovina. Također, tu su i uredi koje će koristiti hrvatski branitelji za koje očekujem da će surađivati s Kulturno-povijesnim centrom SMŽ-a – dodao je župan.

Energetska učinkovitost
Vrijednost radova obnove zgrade iznosi oko 1,3 milijuna eura, financirani su iz Fonda solidarnosti EU putem Ministarstva kulture i medija, a Sisačko-moslavačka županija uložila je vlastita sredstva u opremanje prostora.

Ivana Miletić Čakširan, izaslanica ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek i pročelnica Konzervatorskog odjela u Sisku, naglasila je da je ovako dobro odrađena obnova, unutar kulturno-povijesne cjeline grada Siska, rezultat dobre suradnje svih uključenih dionika te je zgrada uz sve konzervatorske uvjete podignuta na višu razinu u smislu energetske učinkovitosti.

U PLANU je i poznata Carska povorka, ali i veliki Carski bal Manifestacija će trajati četiri dana Carska povorka i veliki Carski bal na 27. Terezijani Odluku kojom se utvrđuje urbano područje Osijek kao područje u kojem će se provoditi ITU mehanizam u razdoblju 2021. - 2027. proteklog je tjedna osječkom gradonačelniku Ivanu Radiću uručio ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić Urbana agenda za RH do 2030. Obnova tržnice, kompleksa Gradski vrt i uređenje Tvrđe U središnjem dijelu privremenog azila biti smješteno pet modularnih objekata za osoblje i administraciju, ured, ambulantu, prijem, pregled i njegu životinja, skladište hrane, pranje posuđa i rublja te kontejner za smještaj elektroopreme Montažni objekt U privremenom azilu bit će smješteno 60 životinja