Izbornik
Naslovnica Gradovi
Montažni objekt

U privremenom azilu bit će smješteno 60 životinja

U središnjem dijelu privremenog azila biti smješteno pet modularnih objekata za osoblje i administraciju, ured, ambulantu, prijem, pregled i njegu životinja, skladište hrane, pranje posuđa i rublja te kontejner za smještaj elektroopreme
1/3
Foto: WWW.ADOPT-ZARKOVICA.EU
Ugovor za izvođenje radova, vrijedan 475.467,25 eura, potpisan je s izvođačem Texo gradnja d.o.o., uz rok završetka od 90 dana

Nakon što je prošlog tjedna dubrovački gradonačelnik Mato Franković potpisao ugovor o gradnji privremenog azila za životinje na području Grabovice, započeli su i radovi na terenu.

Otvaranje za 3 mjeseca
Privremeni azil, koji bi prve korisnike trebao primiti za tri mjeseca, osigurat će smještaj za minimalno 60 životinja, sve u skladu s Pravilnikom o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje.

Riječ je o projektu koji obuhvaća građevinsko-obrtničke, elektroinstalaterske, radove na montaži fotonaponske elektrane, strojarske te radove vodovoda i odvodnje, kao i dobavu montažnih objekata.

Tako će u središnjem dijelu privremenog azila biti smješteno pet modularnih objekata za osoblje i administraciju, ured, ambulantu, prijam, pregled i njegu životinja, skladište hrane, pranje posuđa i rublja te kontejner za smještaj elektroopreme.

Za smještaj pasa predviđeno je sedam modularnih objekata, za smještaj mačaka jedan, za izolaciju odnosno karantenu za pse također jedan modularni objekt te devet bokseva za pse.

Fotonaponska elektrana
Budući da na lokaciji ne postoji infrastruktura za opskrbu električnom energijom i vodom, radovima je predviđeno osiguravanje tih uvjeta fotonaponskom elektranom s pomoćnim agregatom te spremnikom za pitku vodu s pumpom. Odvodnja otpadnih voda predviđena je biološkim pročistačem i upojnim bunarom. Svaki kontejner za životinje sadrži ugrađenu odvodnu rešetku za redovno pranje i održavanje. Uz to je planiran i dodatni prostor za istrčavanje i socijalizaciju pasa.

S obzirom na to da se zahvat temelji na montažnim elementima, moći će se iskoristiti za druge potrebe u trenutku kada počne realizacija stalnog azila za životinje, za koji je ishođena pravomoćna građevinska dozvola.

Ugovor za izvođenje radova, vrijedan 380.373,80 eura bez PDV-a, odnosno 475.467,25 s PDV-om, potpisan je s izvođačem Texo gradnja d.o.o., uz rok završetka izvođenja radova 90 dana od dana uvođenja u posao.

200-tinjak pasa udomljeno u kampanji "Adopt Žarkovica Dogs"

Nakon gradnje privremenog, a do izgradnje trajnog azila, psi koji se trenutačno nalaze u nelegalnom azilu na Žarkovici bit će premješteni u nove prostore u kojima će imati sve potrebne uvjete.

Tamo se trenutačno nalazi 36 pasa, dok su ostali, njih gotovo 200-tinjak, uspješno udomljeni u okviru kampanje ''Adopt Žarkovica Dogs'' koja je izazvala veliki interes ljubitelja pasa.

Završetkom gradnje privremenog azila završit će i ova kampanja, a psi će uskoro biti smješteni u registriranom skloništu.

Međutim, svi oni koji bi željeli udomiti psa sa Žarkovice to još uvijek mogu učiniti.

Psi za udomljenje mogu se vidjeti na https://www.adopt-zarkovica.eu/.

Urednica programa festivala Ivana Šojat rekla je da program ima 55 vrsta sadržaja, za odrasle i djecu U osječkoj dvorani Gradski vrt od 24. do 28. svibnja Pisci, nove i stare knjige te radionice na Panonskom festivalu knjige Glavna uloga u muzejskoj priredbi pripala je osnovnoškolcima koje se uči i potiče na čuvanje kulturne baštine U Riznici Međimurja održana manifestacija "Mali školski kustosi" Učenici pokazali što je krboč i kako se pletu korpe OVOGODIŠNJA manifestacija bila je posvećena upisu tradicije uzgoja lipicanaca na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine čovječanstva Prezentirana i ocijenjena najelitnija grla Lipicanac je simbol Slavonije, s njim se rađa, živi i umire