Izbornik
Naslovnica Gradovi
U osječkoj dvorani Gradski vrt od 24. do 28. svibnja

Pisci, nove i stare knjige te radionice na Panonskom festivalu knjige

Urednica programa festivala Ivana Šojat rekla je da program ima 55 vrsta sadržaja, za odrasle i djecu
Foto: Grad Osijek
Poseban naglasak stavljen je na poticanje i njegovanje kulture čitanja, posebno kod djece i mladih. Za Grad Osijek ovo predstavlja veliku kulturnu manifestaciju – poručila je dogradonačelnica Jasenka Crnković

Grad Osijek domaćin je Panonskog festivala knjige koji će od sutra (24. svibnja) do 28. svibnja u dvorani Gradski vrt ponuditi raznolik program za sve uzraste, uključujući predstavljanje knjiga i razgovore s autorima, radionice za djecu i odrasle, izložbe te druge kulturne i edukativne aktivnosti.

– Ovo je prava kulturna i književna poslastica u našem gradu. Poseban naglasak stavljen je na poticanje i njegovanje kulture čitanja, posebno kod djece i mladih. Za Grad Osijek ovo predstavlja zaista presudnu i veliku kulturnu manifestaciju – poručila je osječka dogradonačelnica Jasenka Crnković. Iz proračuna Grada Osijeka za Festival je izdvojeno 120.000 eura.

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK Slavko Kozina naglasio je kako je Osijek kao domaćin Panonskog festivala knjige postavio zadnju "zastavicu" i zaokružio mapu Hrvatske kada je riječ o sajamskim festivalima knjige.

– Dovodimo aktualne pisce, nove knjige i teme koje su vezane na ono što je panonski bazen, odnosno srednja Europa. U Osijek dolazi više od 40 nakladnika s novim, ali i starim knjigama, a popusti će biti i do 70 posto – kazao je Kozina.

Urednica programa festivala Ivana Šojat rekla je da program ima 55 vrsta sadržaja, za odrasle i djecu.

– Dovodimo u Osijek uistinu velika i važna imena i bavit ćemo se važnim temama – kazala je Šojat.

Organizator festivala je Zajednica nakladnika i knjižara HGK, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Osječko-baranjske županije te Grada Osijeka, dok su partneri Festivala Kulturni centar Osijek, Turistička zajednica OBŽ, TZ Grada Osijeka i Športski objekti Osijek. Ulaz na festival je besplatan.

Glavna uloga u muzejskoj priredbi pripala je osnovnoškolcima koje se uči i potiče na čuvanje kulturne baštine U Riznici Međimurja održana manifestacija "Mali školski kustosi" Učenici pokazali što je krboč i kako se pletu korpe Ispunjeni svi preduvjeti za gradnju doma vatrenih Otklonjena i posljednja administrativna prepreka Sve je spremno, Velika Gorica postaje dom hrvatske nogometne reprezentacije OVOGODIŠNJA manifestacija bila je posvećena upisu tradicije uzgoja lipicanaca na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine čovječanstva Prezentirana i ocijenjena najelitnija grla Lipicanac je simbol Slavonije, s njim se rađa, živi i umire