Izbornik
Naslovnica Županije
Prezentirana i ocijenjena najelitnija grla

Lipicanac je simbol Slavonije, s njim se rađa, živi i umire

OVOGODIŠNJA manifestacija bila je posvećena upisu tradicije uzgoja lipicanaca na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine čovječanstva
1/3
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Brodsko-posavska županija i Konjogojstvena udruga Slavonija u Slavonskom su Brodu organizirale drugu Nacionalnu izložbu lipicanaca

Spoj tradicionalnih vještina vezanih za konje, njihovu ljepotu, prkos i gizdavost, njegovanje slavonske tradicijske i kulturne baštine te promicanje njezine izvorne vrijednosti. Sve ste to mogli vidjeti i doživjeti na drugoj Nacionalnoj izložbi lipicanca "Slavonski Brod 2023.", koja je u organizaciji Brodsko-posavske županije i Konjogojstvene udruge Slavonija održana na vanjskim prostorima brodske Srednje škole Matije Antuna Reljkovića.

Na izložbi je prezentirano i ocijenjeno šezdesetak najelitnijih grla konja lipicanske pasmine iz privatnog i ergelskog uzgoja razvrstanih u kolekcije rasplodnih kobila, rasplodnih pastuha i ženske omadi.

Na UNESCO-ovu popisu
Članovi Konjogojske udruge Slavonija više od 30 godina vrijedno paze, timare, hrane i njeguju prekrasne lipicance.

– U zemaljskom uzgoju kod naših posjednika imamo više od 80 grla lipicanaca, rasplodnih kobila, a isto tako imamo i licenciranih pastuha, što je veliki kapital, odnosno oko 7 posto populacije lipicanaca u zemaljskom uzgoju u Hrvatskoj. Ponosni smo što u udruzi imamo dosta mladih, a najbolja prilika da pokažemo svoj rad su manifestacije poput ove – rekao je dr. Marijan Benić, predsjednik udruge.

Ovogodišnja manifestacija bila je posvećena upisu tradicije uzgoja lipicanaca na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva, što se dogodilo 1. prosinca 2022. Rezultat je to zajedničke, multinacionalne nominacije osam država, među kojima je i Hrvatska. Svemu je prethodila nacionalna zaštita lipicanca kao zaštićenog kulturnog dobra 2017. Nositelji tradicije uzgoja lipicanca u Slavoniji, Baranji i Srijemu su državne ergele Đakovo i Lipik te konjogojske udruge Slavonija i Široko Polje.

– Lipicanac je simbol Slavonije, s lipicancem se rađalo, živjelo i umiralo. Raduje činjenica da su ključne institucije to primijetile i da je tradicija uzgoja lipicanca uvrštena u nematerijalnu kulturnu baštinu. To ohrabruje i daje za pravo sadašnjim i budućim naraštajima, a uvijek su tu mladi u prvom planu, da se ovoga posla nikada ne odreknu. Na tome trebamo raditi. Uvrštenje na UNESCO-ov popis to je još više apostrofiralo – rekao je Željko Burazović, pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu.

Uskoro i nacionalni savez
Izložba je organizirana u suradnji sa stručnim institucijama, Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu i Ministarstvom poljoprivrede, čiji je predstavnik Mato Čačić naglasio da je hrvatski uzgoj lipicanaca po svojoj veličini u samom svjetskom vrhu.

– Danas dio uzgajivača radi u okviru udruga, dok je drugi dio izvan sustava. Nadam se da ćemo već u rujnu uz sva ostala uzgojna udruženja imati i Nacionalni savez uzgajivača lipicanaca te Udrugu uzgajivača nonius pasmine i da će tada svi uzgajivači ući u udruge – rekao je Čačić.

VEĆINA AKTIVNOSTI uklanjanja bit će na mjestima na kojima je najviše kornjača, a provodit će se na 17 lokacija Projekt Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije "Spas za barske – stop za invazivne kornjače" OBNOVA oko 3000 četvornih metara prostora vrijedna je 3,2 milijuna eura i financira se iz EU Ulaz u Bjelovar bit će dojmljiviji Zgrada Vodotehne postat će jedna od najljepših povijesnih i kulturnih zgrada u gradu NA TRIBINI se moglo saznati i kako prepoznati znakove ovisnosti o internetu te kako je prevenirati U Bebrini održana tribina o ovisnosti o digitalnim medijima Problem nastaje kad pojedinac većinu vremena provodi online