Izbornik
Naslovnica Županije
Projekt Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije

"Spas za barske – stop za invazivne kornjače"

VEĆINA AKTIVNOSTI uklanjanja bit će na mjestima na kojima je najviše kornjača, a provodit će se na 17 lokacija
1/3
Foto: Zagrebačka županija
Predviđena ije zrada sunčališta za kornjače uz pomoć kojih će se invazivne kornjače hvatati. Radi se o živolovkama koje ne ozljeđuju životinje. U slučaju ulova barskih kornjača, one će se vraćati u prirodu

"Spas za barske – stop za invazivne kornjače" naziv je projekta s čijom je provedbom započela Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije. Cilj mu je zaštititi barsku kornjaču kroz poboljšanje poznavanja rasprostranjenosti zavičajne barske kornjače, ali i uklanjanje invazivnih stranih vrsta kornjača koje ih ugrožavaju. Projekt ukupne vrijednosti nešto veće od 265 tisuća eura financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. I njime je predviđena izrada sunčališta za kornjače uz pomoć kojih će se invazivne kornjače hvatati. Radi se o živolovkama koje ne ozljeđuju ulovljene životinje. U slučaju ulova barskih kornjača, one će se vraćati u prirodu, a invazivne će se prevoziti na pregled veterinaru. Zdrave kornjače bit će zbrinute u Zoološkom vrtu Grada Zagreba. Provedba će trajati do lipnja 2026. godine i cilj je da se do tada smanji brojnost invazivnih kornjača barem za 80 posto.

– Projekt će se provoditi na 17 lokacija u županiji. Većina aktivnosti uklanjanja bit će usmjerena na mjesta gdje ih je najviše, na jezero Rakitje i na jezera na području Posebnog rezervata Sava – Strmec – rekla je ravnateljica JU Zeleni prsten Tatjana Masten Milek.

Invazivne strane vrste su one koje su posredstvom čovjeka došle na mjesto gdje ih prirodno ne bi bilo i na tom području rade štete bioraznolikosti, negativno utječu na zdravlje ljudi kao i na gospodarstvo. Troškovi kontroliranja invazivnih stranih vrsta u Europskoj uniji godišnje iznose 12 milijardi eura – istaknula je Voditeljica službe za bioraznolikost u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Zrinka Domazetović te dodala da invazivne kornjače nisu krive što su tu – njih su u prirodu pustili neodgovorni vlasnici.

Ana Štih Koren iz udruge Hyla pojasnila je da invazivne strane kornjače imaju kompetitivnu prednost nad barskom kornjačom jer su veće i agresivnije, ranije spolno sazrijevaju i imaju veći reproduktivni potencijali, a predsjednik Športskog ribolovnog društva Rak Rakitje Božo Mihina istaknuo je da je ovaj projekt spasonosna inicijativa. 

Nakon selekcije, odabrani su finalisti unutar svakog projektnog područja. Održano je i finale projekta 11. svibnja na Veleučilištu. Finalu su prisustvovali i predstavnici Grada Zaprešića, uključujući gradonačelnika Grada Zaprešića Željka Turka Studenti Projektnog menadžmenta razvijali ideje Od pametnih zdravstvenih stanica do “Zelenih koraka” Udruge su za ovu godinu prijavile ukupno 56 projekata i programa iz područja socijalne i zdravstvene skrbi, humanitarnog djelovanja, rada s mladima i područja djelovanja udruga proisteklih iz Domovinskog rata Realiziranje ideja mladih i humanitarno djelovanje Udrugama 112.000 eura: Promoviraju humanost, dobrotu i zajedništvo NA TRIBINI se moglo saznati i kako prepoznati znakove ovisnosti o internetu te kako je prevenirati U Bebrini održana tribina o ovisnosti o digitalnim medijima Problem nastaje kad pojedinac većinu vremena provodi online