Izbornik
Naslovnica Gradovi
Urbana agenda za RH do 2030.

Obnova tržnice, kompleksa Gradski vrt i uređenje Tvrđe

Odluku kojom se utvrđuje urbano područje Osijek kao područje u kojem će se provoditi ITU mehanizam u razdoblju 2021. - 2027. proteklog je tjedna osječkom gradonačelniku Ivanu Radiću uručio ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić
Foto: Grad Osijek
U partnerstvu s još devet jedinica lokalne samouprave pripremili smo projekte vrijedne više od 110 milijuna eura, izvijestio je gradonačelnik Ivan Radić

Odluku kojom se utvrđuje urbano područje Osijek kao područje u kojem će se provoditi ITU mehanizam u razdoblju 2021. – 2027. proteklog je tjedna u Zagrebu osječkom gradonačelniku Ivanu Radiću uručio ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić.

Izvrsna suradnja
Gradonačelnik Osijeka i predsjednik Koordinacijskog vijeća Urbane aglomeracije Osijek Ivan Radić izvijestio je kako uz Grad Osijek u ovome razdoblju osječku aglomeraciju čini još devet gradova i općina kojima je na raspolaganju 55 milijuna eura. Podsjetio je kako je u prethodnom razdoblju bilo njih čak 19, a raspolagali su sa 40 milijuna eura.

– U partnerstvu s još devet jedinica lokalne samouprave, a to su Antunovac, Bilje, Bizovac, Čepin, Erdut, Ernestinovo, Petrijevci, Vladislavci i Vuka, pripremili smo projekte vrijedne više od 110 milijuna eura. Konačnu listu onih koji će se financirati donijet će Koordinacijsko vijeće Urbane aglomeracije Osijek. Među osječkim projektima je rekonstrukcija tržnice, rekonstrukcija sportsko-rekreacijskog kompleksa Gradski vrt, uređenje obrambenog prostora Tvrđe kroz izgradnju podzemne garaže, nabava električnih autobusa te izgradnja mreže biciklističkih staza – rekao je gradonačelnik Radić.

Istaknuo je i izvrsnu suradnju i potporu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU u provedbi ITU mehanizma.

Svečano uručenje odluke o odabiru ITU gradova za 22 grada održano je u sklopu konferencije "Urbana agenda za RH do 2030." na kojoj su, uz domaće dionike urbanog razvoja, sudjelovali i međunarodno priznati stručnjaci za politike urbanoga razvoja.

Niz kapitalnih projekata
– Podsjećamo da su na području grada Osijeka u tijeku kapitalni infrastrukturni projekti teški oko 150 milijuna eura financirani najvećim dijelom europskim novcem. To doslovno znači građevinske radove na svakom koraku. Obnavlja se Tvrđa, barokni i turistički biser grada Osijeka. Investicija je to vrijedna 17,1 milijun eura. Radi se i na modernizaciji tramvajske infrastrukture, u vrijednosti 35 milijuna eura, a kojom će voziti 10 novih niskopodnih tramvaja, što je investicija od 20 milijuna eura. U Osijeku se gradi i najsuvremeniji pročistač otpadnih voda u Hrvatskoj, čija je vrijednost 37,8 milijuna eura. Do konca iduće godine ostvarit će se san generacija i generacija Osječana kada će se Donji i Gornji Grad spojiti najdužom šetnicom uz Dravu u ovom dijelu Europe. Taj projekt stoji 13 milijuna eura – naveo je gradonačelnik Radić.

Gradi se i podvožnjak u Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića, što je investicija od 10,6 milijuna eura, a koja rješava prometne čepove stare 50-ak godina...

IT centar ojačat će položaj Osijeka na svjetskoj karti

Što se tiče velikih projekata u Osijeku, obnavlja se i glavna zgrada željezničkog kolodvora (u vrijednosti od 4 milijuna eura), kao i putnički terminal osječke zračne luke, a vrijednost tog projekta je 10 milijuna eura. Počinje izgradnja terminala za rasute terete u riječnoj Luci Osijek, također velika investicija "teška" 34,4 milijuna eura. U našem IT parku gradimo i središnju IT zgradu, takozvani IT centar za male i nove IT (8 milijuna eura), što će dodatno ojačati položaj Osijeka na svjetskoj karti IT industrije. Grade se 3 nova vrtića i dograđuju još dva (7 milijuna eura), čime će se u potpunosti riješiti lista čekanja na vrtić. Obnavlja se i vodoopskrbna i kanalizacijska mreža.

Gradonačelnik Mišel Jakšić može biti zadovoljan brojkama Novi razvojni ciklus podravskog središta Koprivnica ima najveću zaposlenost u 15 godina Čistilica ima jednu od najvećih baterija u svojoj klasi koja korisnicima omogućava rad od gotovo osam sati bez napajanja Komunalno poduzeće odvaja se od fosilnih goriva Prva električna čistilica u potpunosti razvijena u Hrvatskoj ZGRADA stradala u potresu nakon obnove dobit će novi sadržaj Obnova reprezentativnih objekata Županija u Sisku stvara obrazovno-odgojni i kulturni centar