Izbornik
Naslovnica Gradovi
Komunalno poduzeće odvaja se od fosilnih goriva

Prva električna čistilica u potpunosti razvijena u Hrvatskoj

Čistilica ima jednu od najvećih baterija u svojoj klasi koja korisnicima omogućava rad od gotovo osam sati bez napajanja
Foto: Grad Zaprešić
Vozilo je prvi put javnosti predstavljeno početkom prošle godine, a nakon brojnih strojeva koje smo prodali diljem Europe veseli nas što je Zaprešić prvi hrvatski grad čije će ulice čistiti LYNX Charge – rekao je Štefanec

U vozni park zaprešićkog komunalnog poduzeća upisana je električna čistilica za čiju je nabavu krajem prošle godine potpisan ugovor s tvrtkom Rasco, hrvatskim proizvođačem profesionalne opreme za održavanje prometne infrastrukture. U sklopu javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o sufinanciranju nabave komunalnih vozila i plovila na alternativna goriva, komunalnom poduzeću Zaprešić odobrena su sredstva za nabavu električne čistilice vrijedne 1,6 milijuna kuna (bez PDV-a), od čega je 40 posto sufinancirao Fond, a ostatak je podmiren sredstvima komunalnog poduzeća koje sad raspolaže s tri male i jednom velikom kamionskom čistilicom.

Ovo je prva na električni pogon i ima jednu od najvećih baterija u svojoj klasi koja korisnicima omogućava rad od gotovo osam sati bez napajanja. Član Uprave tvrtke Rasco Mario Štefanec objasnio je da je proizvod u potpunosti razvijen u Hrvatskoj, u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva.

– Vozilo je prvi put javnosti predstavljeno početkom prošle godine, a nakon brojnih strojeva koje smo prodali diljem Europe veseli nas što je Zaprešić prvi hrvatski grad čije će ulice čistiti LYNX Charge – rekao je Štefanec.

Trend je u Europi i u svijetu da se sve više fosilna goriva zamjenjuju alternativnim izvorima energije, a ovo je jedan od koraka našeg komunalnog poduzeća u tom smjeru, istaknuo je direktor Domagoj Mikuš izrazivši posebno zadovoljstvo što je ugovor o nabavi čistilice sklopljen baš s hrvatskim proizvođačem. Najavio je i da je u pripremi projektna dokumentacija za ugradnju solara na objekte u vlasništvu poduzeća.

– Namjera nam je energetski biti što neovisniji i da naš otisak ugljikova dioksida u Zaprešiću bude što manji – najavio je. Luka Sinković, voditelj Održavanja javno-prometnih, zelenih površina i tržnica Zaprešića, dodao je da nabavom nove čistilice potvrđuju politiku ekološke osviještenosti. – Još jedna njezina prednost, a koju dosad nismo imali, je treća četka koja ima mogućnost skidanja korova s rubnjaka i pločnika, što će nam, vjerujem, uštedjeti vrijeme i novac – rekao je Sinković.

GOSPODARSKE MJERE u Splitsko-dalmatinskoj županiji do sada rezultirale konkretnim pokazateljima, pogotovo kada se u obzir uzme broj zaposlenih, istaknuo je župan Blaženko Boban predstavljajući nove mjere Predstavljen županijski program gospodarenja energijom Dodijeljeno 1286 potpora za razvoj malog gospodarstva, a rezultat je 2100 zaposlenih Ispunjeni svi preduvjeti za gradnju doma vatrenih Otklonjena i posljednja administrativna prepreka Sve je spremno, Velika Gorica postaje dom hrvatske nogometne reprezentacije ZGRADA stradala u potresu nakon obnove dobit će novi sadržaj Obnova reprezentativnih objekata Županija u Sisku stvara obrazovno-odgojni i kulturni centar