Izbornik
Naslovnica Županije
Predstavljen županijski program gospodarenja energijom

Dodijeljeno 1286 potpora za razvoj malog gospodarstva, a rezultat je 2100 zaposlenih

GOSPODARSKE MJERE u Splitsko-dalmatinskoj županiji do sada rezultirale konkretnim pokazateljima, pogotovo kada se u obzir uzme broj zaposlenih, istaknuo je župan Blaženko Boban predstavljajući nove mjere
1/2
Foto: SDŽ
Paket predstavljenih programa vrijedan je više od milijun eura, a javni poziv su objavljeni u dnevnom tisku i na mrežnoj stranici Županije u petak 12. svibnja. Rok za prijavu je 15. lipnja

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Anđelko Katavić predstavili su programe sustavnog gospodarenja energijom, potpore osnivanju i razvoju malog gospodarstva te istraživanja, razvoja i inovacija.

Paket veći od milijun eura
Paket predstavljenih programa vrijedan je više od milijun eura, a javni poziv su objavljeni u dnevnom tisku i na mrežnoj stranici Županije u petak 12. svibnja. Rok za prijavu je 15. lipnja.

– Predstavljamo tri programa. Naglasak je na poduzetnicima početnicima, odnosno onima koji su već u sustavu poduzetništva do dvije godine, kao i na žene poduzetnice kod kojih uvjet može biti i do tri godine ako u tom razdoblju dobiju i treće dijete pa zbog toga nisu mogle obavljati svoje poduzetničke poslove. Uz to, poduzetnice mogu dobiti i potporu za stopostotno plaćanje boravka djeteta u vrtiću za vrijeme dok obavljaju poduzetničke poslove – rekao je župan Boban i dodao kako su gospodarske mjere u Splitsko-dalmatinskoj županiji do sada rezultirale konkretnim pokazateljima, pogotovo kada se u obzir uzme broj zaposlenih.

– Do sada je za potpore u osnivanju i razvoju malog gospodarstva dodijeljeno 1286 potpora, što je rezultiralo s više od 2100 zaposlenih na našem području – izjavio je Boban.

U programu sustavnog gospodarenja energijom objavit će se pozivi četiri mjere, i to poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, mjera energetske učinkovitosti u prometu, poticanje smanjenja potrošnje energije i svjetlosnog zagađenja javne rasvjete te razvoj i provedba edukativnog programa na području energetske tranzicije.

Novo zapošljavanje
Korisnici programa istraživanja, razvoja i inovacija su institucije koje pružaju savjetodavne usluge u području inovacija i zaštite intelektualnog vlasništva, kao i znanstvene i istraživačke institucije. Županija će kroz program koji se odnosi na gospodarenje energijom sufinancirati fotonaponske elektrane za potrebe kućanstva te grijanje obiteljskih kuća. Ove godine uvedene su i mjere za poticanje uvođenja električnih vozila u taksi-prijevoz te za poticanje uvođenja električnih vozila u segment lakih dostavnih vozila.

Pročelnik Katavić ističe da se svim programima i mjerama nastoji poticati novo zapošljavanje.

– Sve naše mjere usmjerene su prema novom zapošljavanju. Rezultati se na kraju pokažu učinkovitima jer se prijavi veliki broj novozaposlenih osoba – zaključio je Anđelko Katavić.

OVOGODIŠNJA manifestacija bila je posvećena upisu tradicije uzgoja lipicanaca na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine čovječanstva Prezentirana i ocijenjena najelitnija grla Lipicanac je simbol Slavonije, s njim se rađa, živi i umire Udruge su za ovu godinu prijavile ukupno 56 projekata i programa iz područja socijalne i zdravstvene skrbi, humanitarnog djelovanja, rada s mladima i područja djelovanja udruga proisteklih iz Domovinskog rata Realiziranje ideja mladih i humanitarno djelovanje Udrugama 112.000 eura: Promoviraju humanost, dobrotu i zajedništvo Nakon selekcije, odabrani su finalisti unutar svakog projektnog područja. Održano je i finale projekta 11. svibnja na Veleučilištu. Finalu su prisustvovali i predstavnici Grada Zaprešića, uključujući gradonačelnika Grada Zaprešića Željka Turka Studenti Projektnog menadžmenta razvijali ideje Od pametnih zdravstvenih stanica do “Zelenih koraka”