Izbornik
Naslovnica Gradovi
Novi razvojni ciklus podravskog središta

Koprivnica ima najveću zaposlenost u 15 godina

Gradonačelnik Mišel Jakšić može biti zadovoljan brojkama
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Oporavak je krenuo već početkom 2015. godine i otad zaposlenost uglavnom raste, osim 2021. godine kad blago stagnira pod utjecajem pandemije i brojnih lockdowna

Koprivnica je posljednjeg dana ovogodišnjeg travnja imala ukupno 16.349 zaposlenih u svim organizacijskim oblicima, od čega su u pravnim osobama radile 14.732 osobe, pokazuju najnoviji podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Podaci HZMO-a otkrivaju broj osiguranika, odnosno osoba koje po različitim osnovama državi uplaćuju doprinose za mirovinsko osiguranje. Premda se ti podaci ne podudaraju u cijelosti s izvještajima Državnog zavoda za statistiku, može se reći da broj osiguranika prilično vjerno prati broj ukupno zaposlenih.

Prema službenim podacima, to je najveća zaposlenost u Koprivnici u proteklih 15-ak godina. Podaci Državnog zavoda za statistiku otkrivaju kako je, primjerice, u pravnim osobama na području grada 2013. godine bilo zaposleno 11.950 ljudi. U deset godina, dakle, tvrtke sa sjedištem u Koprivnici povećale su broj zaposlenih za oko 2800 osoba.

Između 2009. i 2011. godine broj zaposlenih u pravnim osobama kretao se pak između 13.800 i 13.000. Zanimljiva je i usporedba s 2001. godinom: tada je u tvrtkama u Koprivnici radilo 13.868 ljudi. Danas ih je, nakon svih kriza koje su prošle svijet i Hrvatsku, a potom i velike koprivničke tvrtke koje su imale val otpuštanja (neke su i propale), u gradu oko 900 više.

Kritično razdoblje u Koprivnici događalo se upravo između 2011. i 2014. godine: u te tri godine grad je ostao bez čak 1500 zaposlenih. No, oporavak je krenuo već početkom 2015. godine i otad zaposlenost uglavnom raste, osim 2021. godine kad blago stagnira pod utjecajem pandemije i brojnih lockdowna.

U prva četiri mjeseca ove godine zamjetan je novi snažniji ciklus rasta. Koprivnica tako početkom svibnja ima oko 16.350 zaposlenika, što je otprilike stotinu više nego potkraj prosinca. S jedne strane veća zaposlenost, a s druge rast plaća ove će godine utjecati i na rast prihoda gradskog proračuna.

Višegodišnji statistički podaci navode na zaključak da je Koprivnica zakoračila u novi snažniji razvojni ciklus. Je li to doista tako, otkrit će nam brojke za cijelu 2023. godinu.

Ministar Šime Erlić uručio je gradonačelniku Vinkovaca Ivanu Bosančiću Odluku o provedbi ITU mehanizma. Svečano uručenje odluka održano je u okviru Konferencije "URBANA AGENDA za RH do 2030." Realizacija projekata ITU mehanizam za razvoj turizma, gradskih četvrti, poduzetništva... ŽUPANIJA daje doprinos razvoju gospodarstva, a dobre rezultate predstavili su župan Ivan Anušić i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović Pad nezaposlenosti u Osječko-baranjskoj županiji Rekordna zaposlenost i rekordan broj aktivnih obrta u županiji - ima ih 5762 GOSPODARSKE MJERE u Splitsko-dalmatinskoj županiji do sada rezultirale konkretnim pokazateljima, pogotovo kada se u obzir uzme broj zaposlenih, istaknuo je župan Blaženko Boban predstavljajući nove mjere Predstavljen županijski program gospodarenja energijom Dodijeljeno 1286 potpora za razvoj malog gospodarstva, a rezultat je 2100 zaposlenih