Izbornik
Naslovnica Županije
Pad nezaposlenosti u Osječko-baranjskoj županiji

Rekordna zaposlenost i rekordan broj aktivnih obrta u županiji - ima ih 5762

ŽUPANIJA daje doprinos razvoju gospodarstva, a dobre rezultate predstavili su župan Ivan Anušić i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović
Foto: OBŽ
Podaci o zaposlenosti najvažniji su pokazatelji o kretanju gospodarstva, a zaposlenost u Osječko-baranjskoj županiji već nekoliko godina napreduje i sada je na rekordnoj razini, kaže župan Ivan Anušić

Gospodarska kretanja na području Osječko-baranjske županije zadnjih godina imaju pozitivan trend, a po službenim statističkim podacima trenutno dostižu rekordne vrijednosti koje, ističe se, unose dodatni optimizam i za buduća kretanja. Tako je prema podacima HZMO-a krajem travnja na području Osječko-baranjske županije bilo zaposleno 92.238 osoba, što je 1787 osoba više nego u travnju 2022., a to je rekordno visoka zaposlenost na području Županije.

Pad nezaposlenosti
Po podacima HZZ-a Područne službe Osijek krajem travnja 2023. bilo je evidentirano 13.408 nezaposlenih, odnosno 443 osobe ili 3,2 posto manje nego prethodni mjesec i 1421 osoba, odnosno 9,6 posto manje no u travnju 2022., što je rekordno niska nezaposlenost. Na dan 15. svibnja ove godine na području Osječko-baranjske županije bila su aktivna 5762 obrta, što je 451 obrt više u odnosu na isti dan lani i to je rekordno velik broj aktivnih obrta.

– Podaci o zaposlenosti najvažniji su pokazatelji o kretanju gospodarstva, a zaposlenost u Osječko-baranjskoj županiji već nekoliko godina napreduje i sada je na rekordnoj razini. U isto vrijeme nezaposlenost bilježi rekordno niske brojke. Usporedimo li ta dva pokazatelja vidimo da se dijelom podudaraju brojke o smanjenju nezaposlenih i povećanju zaposlenih, što je dijelom rezultat prekvalifikacija i drugih naših projekata kojima ljudi nalaze posao. Treći rekordni podatak odnosi se na broj obrta. Kontinuirano investiranje, educiranje, prekvalifikacije, poticaji te početkom ove godine završena izgradnja projekata Regionalnog distribucijskog centra OBŽ za voće i povrće i Gospodarskog centra OBŽ, čija je vrijednost više od 180 milijuna kuna, još će ojačati pozitivna kretanja u gospodarstvu – kaže župan Ivan Anušić.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ Ivana Katavić Milardović naglašava da Županija daje svoj doprinos razvoju gospodarstva kroz potpore, kapitalne projekte, kao i niz drugih projekata namijenjenih poduzetnicima, poljoprivrednicima i razvoju turizma.

Niz potpora
– Početkom svibnja Županija je objavila četiri javna poziva za poduzetnike i institucije poduzetničke podrške ukupne vrijednosti 325.000 eura. Tu su i projekti koje Županija provodi u suradnji s HBOR-om, a tako i sufinanciranje kamate na poduzetničke kredite, pa imamo vrlo povoljne kamate, za određene kategorije korisnika 0 posto. Tu su i stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva, gdje trenutno nudimo najpovoljnije kamate koje uopće postoje u RH, a za krajnjeg korisnika kreću se već od 0,78 posto. Imamo i projekt Poduzetnički obzor i besplatne edukacije za poduzetnike, projekt učeničkog poduzetništva... – navela je pročelnica. Županija je aktivno uključena i u projekte osposobljavanja i prekvalifikacije za dugotrajno nezaposlene osobe, po čemu je jedina u RH koja zajedno s HZZ-om provodi svoje projekte poticanja zapošljavanja. Do sada je u različite projekte osposobljavanja bilo uključeno više od 1100 nezaposlenih osoba, a za ove projekte Županija je osigurala više od 550.000 eura.

Ispunjeni svi preduvjeti za gradnju doma vatrenih Otklonjena i posljednja administrativna prepreka Sve je spremno, Velika Gorica postaje dom hrvatske nogometne reprezentacije OVOGODIŠNJA manifestacija bila je posvećena upisu tradicije uzgoja lipicanaca na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine čovječanstva Prezentirana i ocijenjena najelitnija grla Lipicanac je simbol Slavonije, s njim se rađa, živi i umire Nakon selekcije, odabrani su finalisti unutar svakog projektnog područja. Održano je i finale projekta 11. svibnja na Veleučilištu. Finalu su prisustvovali i predstavnici Grada Zaprešića, uključujući gradonačelnika Grada Zaprešića Željka Turka Studenti Projektnog menadžmenta razvijali ideje Od pametnih zdravstvenih stanica do “Zelenih koraka”