Izbornik
Naslovnica Gradovi
Realizacija projekata

ITU mehanizam za razvoj turizma, gradskih četvrti, poduzetništva...

Ministar Šime Erlić uručio je gradonačelniku Vinkovaca Ivanu Bosančiću Odluku o provedbi ITU mehanizma. Svečano uručenje odluka održano je u okviru Konferencije "URBANA AGENDA za RH do 2030."
1/4
Foto: Grad Vinkovci
Grad Vinkovci i službeno je dobio status ITU grada te sukladno tome kreću u realizaciju projekata u vrijednosti od oko 22 milijuna eura. Time su osigurana sredstva za provedbu važnih projekata

Grad Vinkovci i službeno je dobio status ITU grada te sukladno tome, kako najavljuju, kreću u realizaciju projekata u vrijednosti od oko 22 milijuna eura.

Značajni projekti
– Ulaganja u zonu Zalužje, rekonstrukcija otvorene gradske tržnice u Vinkovcima i rekonstrukcija Trga Vinkovačkih jeseni, samo su neki od projekata koji će u našem gradu biti realizirani zahvaljujući sredstvima iz ITU mehanizma – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Pojasnio je kako su na taj način osigurana sredstva za provedbu važnih projekata iz sfere poduzetništva, turizma, ekologije, uređenje javnih površina i razvoja ljudskih potencijala. Prema riječima Bosančića, ITU mehanizmom bit će podržana ulaganja u kulturnu baštinu i turizam, pilot-projekte na razini gradskih naselja i četvrti te promicanje energetske učinkovitosti, zelenu infrastrukturu, ulaganja u višenamjensku infrastrukturu i javne površine te razvoj poduzetništva u urbanim područjima. U okviru provedbe ITU mehanizma planirana je objava poziva za veće integrirane projekte koji će moći odgovoriti istodobno na više razvojnih potreba urbanog područja.

– Moram naglasiti kako ćemo u sklopu ITU mehanizma imati priliku za integrirana ulaganja u prostor s naglaskom na bolje upravljanje, pametno gospodarstvo, kvalitetu življenja i ljude te, što je najvažnije, stvorit će se i platforme koje će poduzetnicima, javnom sektoru, znanstvenoj zajednici i građanima omogućiti razvoj inovativnih rješenja kojima će se odgovoriti na ključne društvene izazove – istakao je Bosančić.

Urbano područje Vinkovci osim Grada Vinkovca koji je središte urbanog područja, obuhvaća Grad Otok, te općine Andrijaševci, Ivankovo, Jarmina, Nijemci, Nuštar, Privlaka, Stari Jankovci, Stari Mikanovci i Vođinci, a u kojima živi 44% stanovnika i koje zauzima 36% površine Vukovarsko-srijemske županije. Urbano područje Vinkovci jedno je od 22 ITU područja za koja je u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021. – 2027. osigurano ukupno 681,275 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) za rješavanje specifičnih problema i izazova na lokalnoj i regionalnoj razini.

Iskustva Rumunjske i Grčke
Tako će ITU mehanizam u ovoj financijskoj perspektivi poduprijeti integrirane urbane razvojne inicijative 192 grada i općine, odnosno 34,5% područja RH, gdje živi 2,670.134 stanovnika, odnosno 68,7% stanovništva RH.

Svečano uručenje odluka održano je u okviru Konferencije "URBANA AGENDA za RH do 2030.", kada su također prezentirani pokazatelji i postignuća ITU gradova u RH u okviru ITU instrumenta 2014. – 2020. te iskustva Rumunjske i Grčke u integriranom pristupu urbanom razvoju.

GOSPODARSKE MJERE u Splitsko-dalmatinskoj županiji do sada rezultirale konkretnim pokazateljima, pogotovo kada se u obzir uzme broj zaposlenih, istaknuo je župan Blaženko Boban predstavljajući nove mjere Predstavljen županijski program gospodarenja energijom Dodijeljeno 1286 potpora za razvoj malog gospodarstva, a rezultat je 2100 zaposlenih OVOGODIŠNJA manifestacija bila je posvećena upisu tradicije uzgoja lipicanaca na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine čovječanstva Prezentirana i ocijenjena najelitnija grla Lipicanac je simbol Slavonije, s njim se rađa, živi i umire VEĆINA AKTIVNOSTI uklanjanja bit će na mjestima na kojima je najviše kornjača, a provodit će se na 17 lokacija Projekt Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije "Spas za barske – stop za invazivne kornjače"