Izbornik
Naslovnica Gradovi
Konstrukcijska pa energetska obnova

Počinje obnova zgrada na Trgu žrtava fašizma koje su devastirane u potresu

GSKG kao upravitelj provodi natječaje za odabir izvođača radova, a zasad se radovi konstrukcijske obnove odvijaju na broju 17.
1/2
Foto: Grad Zaprešić
Ministarstvo prostornog uređenja za konstrukcijsku samoobnovu višestambenih i stambeno poslovnih zgrada uplatilo je na račune pričuva 2,492.029,57 eura

Nakon dugotrajne i zahtjevne procedure napokon započinje obnova stambenih zgrada na Trgu žrtava fašizma oštećenih u potresu, izvijestio je Grad Zaprešić. Na području Grada Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine za konstrukcijsku samoobnovu višestambenih i stambeno-poslovnih zgrada uplatilo je na račune pričuva sva očekivana sredstva pomoći u ukupnom iznosu od 2,492.029,57 eura.

Zamjenski smještaj
GSKG kao upravitelj provodi natječaje za odabir izvođača radova, a zasad se radovi konstrukcijske obnove odvijaju na broju 17. Po provedenom natječaju izabran je izvođač radova za zgradu na broju 13, dok su u tijeku javni natječaji za brojeve 2, 3, 15 i 16 koji se zatvaraju 22. svibnja, pa je tako planirano da će se u lipnju odvijati radovi na svim zgradama. Ti radovi se odnose isključivo na konstrukcijsku obnovu, no iz GSKG-a najavljuju da se sredinom godine očekuje raspisivanje natječaja i za energetsku obnovu objekata koji obave konstrukcijsku obnovu. U pripremi je potrebna dokumentacija kako bi stambene zgrade na Trgu žrtava fašizma bile spremne za prijavu na natječaj.

– Energetska obnova uključuje radove sanacije krovišta, zamjene stolarije i postavljanja nove fasade, pa uz to što će biti konstrukcijski ojačane i sigurnije, vjerujemo da će ove zgrade zasjati i u novom ruhu", poručuje Krešimir Tuđman iz zaprešićke ispostave GSKG-a.

Podsjećamo, Grad Zaprešić, iako nije nositelj obnove zgrada u privatnom vlasništvu, od početka aktivni sudionik. Žurno je nakon potresa počeo provoditi radnje prvenstveno pomoći građanima čije su zgrade pretrpjele ozbiljnu konstrukcijsku štetu. Tako im je pomogao pronaći zamjenski smještaj te im je upućena jednokratna novčana pomoć po 5000 kuna, ukupno 465.000 kuna za 93 kućanstva koja su u vrijeme potresa koristila stan za koji je, nakon statičkog pregleda zgrade, utvrđeno da nije podoban za stanovanje.

Izrada elaborata
Također je financiran prvotni smještaj i boravak u pansionu GEC, a Grad je stanarima počeo sufinancirati smještaj u zamjenskim stanovima iznosom od 2000 kuna mjesečno, za što je u dvije godine isplaćeno ukupno 2,839.583 kune pomoći. Kako bi se ubrzala procedura koja prethodi samoj obnovi, Grad Zaprešić preuzeo je, napominju, od stanara troškove izrade elaborata ocjene postojećeg stanja konstrukcije i projekata obnove, a u gradskom proračunu, već treću godinu zaredom, osigurana su sredstva za nastavak sufinanciranja smještaja iseljenim stanarima do konačnog povratka domovima koji je sve bliže.

Dora Pejačević iza sebe je ostavila izuzetno veliku, čak možemo slobodno reći nemjerljivu kulturnu i povijesnu baštinu, izjavila je direktorica Turističke zajednice Ines Resler Prva hrvatska skladateljica Počast Dori Pejačević na 100. godišnjicu njezina ukopa u Našicama NAJAVLJEN JE susret članova udruga s područja Zagrebačke županije koje su aktivne u pružanju pomoći kako oboljelima od malignih bolesti tako i članovima njihovih obitelji, na koji bi pozvali da se uključi i Odbor za branitelje Zagrebačke županije Tematska sjednica i palen Uloga obitelji onkoloških bolesnika u procesu liječenja Na investicijskom sajmu Adriatic Expo u Opatiji ulagačima predstavljen projekt Projekt Batižele - nova gradska četvrt na 22 hektara uz more, u blizini povijesne jezgre