Izbornik
Naslovnica Gradovi
Prva hrvatska skladateljica

Počast Dori Pejačević na 100. godišnjicu njezina ukopa u Našicama

Dora Pejačević iza sebe je ostavila izuzetno veliku, čak možemo slobodno reći nemjerljivu kulturnu i povijesnu baštinu, izjavila je direktorica Turističke zajednice Ines Resler
1/2
Foto: Grad Našice
Mjesto rođenja i smrti ne možemo birati, ali mjesto sahrane možemo. Dora je izabrala Našice i na to možemo biti ponosni, istaknuto je

Stota godišnjica smrti prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević svečano je obilježena 5. svibnja. U sklopu 29. Memorijala Dore Pejačević program je započeo koncertom studenata Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, koji se održao u našičkoj crkvi sv. Antuna Padovanskog, a nastavio se sutradan komemoracijom na Dorinu grobu te nastupom mješovitog pjevačkog zbora HKD-a "Lisinski" Našice, kao i koncertima učenika OGŠ Kontesa Dora i Tamburaškog društva "Dora Pejačević".

Događaj je upotpunila i izložba renomiranog slikara Srečka Perkovića pod nazivom "Život cvijeća – ciklus radova inspiriran Dorinom glazbom", kao i Žive slike iz života Dore Pejačević koje je izvela kazališna i folklorna sekcija HKD-a "Lisinski". Posjetitelji su mogli okušati svoje likovne vještine u radionici Vino i Dora koje je vodila umjetnica Jelena Lulić.

Nemjerljiva baština
Na komemoraciji se okupio velik broj gostiju, a učenici osnovne škole, koja ponosno nosi ime Dore Pejačević, paljenjem svijeća odali su počast prvoj hrvatskoj skladateljici. Centralni događaj komemoracije bio je koncert Tamburaškog društva "Dora Pejačević" koje vodi dirigent i svjetski poznati skladatelj Dean Kopri, a ono je jedno od najprepoznatljivijih i najuspješnijih tamburaških društava u zemlji.

– Ovo je izuzetno važan datum u povijesti našeg grada, kada je Dora Pejačević sahranjena u Našicama. Prilika je ovo da se prisjetimo njezina života i rada i odamo joj počast koju zaslužuje – rekao je gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Turistička zajednica Grada Našice, na čelu s direktoricom Ines Resler, imala je ključnu ulogu u organizaciji događanja.

– Dora Pejačević iza sebe je ostavila izuzetno veliku, čak možemo slobodno reći nemjerljivu kulturnu i povijesnu baštinu. Ovakvim događanjima želimo Doru učiniti još više prepoznatljivom u Hrvatskoj, ali i šire. Duh plemenitaške obitelji Pejačević čini Našice zaista zanimljivom kulturnom destinacijom – izjavila je direktorica Resler, dodajući kako su u organizaciji višednevnog događanja sudjelovali Osnovna glazbena škola Kontesa Dora, Tamburaško društvo Dora Pejačević, Zavičajni muzej Našice, Udruga mladih INFO te Grad Našice i Turistička zajednica.

Umrla u Münchenu
– U Našicama uvijek obilježavamo važne datume iz Dorina života, ali do sada nismo komemorirali obljetnicu njezina posljednjeg dolaska u Našice. Naime, Dora je umrla u Münchenu 5. ožujka 1923., gdje je bila privremeno sahranjena, ali dva mjeseca nakon smrti njezino je tijelo dovezeno u Našice. Kako kažu izvori, otprilike 4000 ljudi ispratilo je Doru na posljednji počinak. Mjesto rođenja i smrti ne možemo birati, ali mjesto sahrane možemo. Dora je izabrala Našice i na to možemo biti ponosni – izjavila je Silvija Lučevnjak, ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice.

Uz pomoć moderne tehnologije do informacija o stablima u središnjem parku Gimnazija Vinkovci provela projekt DRVOKOD Mladi biolozi napravili QR kodove za drveće u parku U PLANU je i poznata Carska povorka, ali i veliki Carski bal Manifestacija će trajati četiri dana Carska povorka i veliki Carski bal na 27. Terezijani Na investicijskom sajmu Adriatic Expo u Opatiji ulagačima predstavljen projekt Projekt Batižele - nova gradska četvrt na 22 hektara uz more, u blizini povijesne jezgre