Izbornik
Naslovnica Gradovi
Gimnazija Vinkovci provela projekt DRVOKOD

Mladi biolozi napravili QR kodove za drveće u parku

Uz pomoć moderne tehnologije do informacija o stablima u središnjem parku
1/3
Foto: Branimir Bradarić
Učitavanjem bar koda mogu se doznati karakteristike svake vrste, stanište, eventualna ljekovitost uz niz fotografija i potpis učenika koji je istraživao pojedinu vrstu, kaže profesorica biologije i kemije Brigita Jurić – Katunić

Mladi biolozi iz vinkovačke Gimnazije samostalno su zabilježili, opisali, fotografirali i izradili QR kodove svih vrsta drveća u parku na Trgu bana Josipa Šokčevića. Dio je to DRVOKOD projekta u okviru kojega su bar kodovi postavljeni na drvene stalke uz sama stabla kako bi svim posjetiteljima i prolaznicima bili na dohvat ruke. Bar kod je postavljen i pored platane uz Gradski muzej koja je najstarije drvo u parku s više od 200 godina životnog vijeka.

Profesorica biologije i kemije u vinkovačkoj Gimnaziji Brigita Jurić – Katunić rekla je kako se projekt DRVOKOD provodi s ciljem promicanja ekoloških vrijednosti i održivog razvoja kao i da su kroz ovaj projekt povezali biologiju i informatiku na način da su učenici imali zadatak istražiti koje se vrste drveća nalaze u parku i opisati svaku pojedinačno.

– Učitavanjem bar koda mogu se doznati karakteristike svake vrste, stanište, eventualna ljekovitost uz niz fotografija i potpis učenika koji je istraživao pojedinu vrstu. Kao dio projekta učenici su izradili i bar kodove na našem 3D printeru, a koji su izrađeni od plastike koja je biorazgradiva – pojasnila je Jurić-Katunić.

Dodala je kako je edukacijski projekt povezivanja informatike i biologije DRVOKOD pokrenut 2018. godine te da se do sada u njegovu provedbu uključilo 45 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj. Provedbu projekta pozdravio je i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je rekao kako potičući ovakve projekte nastavljaju sa zelenim Vinkovcima.

– Idemo s provedbom ekoloških akcija, sadnjom novih stabala i obnovom naših parkova, a vrlo brzo ćemo krenuti i s formiranjem zelenih oaza za odmor i druženje građana u svim vinkovačkim kvartovima – rekao je Bosančić.

Na provedbi projekta zamjenik gradonačelnika Josip Romić zahvalio je svim sudionicima rekavši kako se radi o iznimno poučnom i zanimljivom projektu.

PRVI PUT predstavljena je Memorijalna soba Domovinskog rata SMŽ u kojem je audio-vizualni postav s bogatom arhivom, fotografije te popis imena poginulih hrvatskih branitelja s područja županije Zgrada teško oštećena u potresu Memorijalna soba Domovinskog rata u zgradi Kulturno-povijesnog centra U PLANU je i poznata Carska povorka, ali i veliki Carski bal Manifestacija će trajati četiri dana Carska povorka i veliki Carski bal na 27. Terezijani Odluku kojom se utvrđuje urbano područje Osijek kao područje u kojem će se provoditi ITU mehanizam u razdoblju 2021. - 2027. proteklog je tjedna osječkom gradonačelniku Ivanu Radiću uručio ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić Urbana agenda za RH do 2030. Obnova tržnice, kompleksa Gradski vrt i uređenje Tvrđe