Izbornik
Naslovnica Županije
Tematska sjednica i palen

Uloga obitelji onkoloških bolesnika u procesu liječenja

NAJAVLJEN JE susret članova udruga s područja Zagrebačke županije koje su aktivne u pružanju pomoći kako oboljelima od malignih bolesti tako i članovima njihovih obitelji, na koji bi pozvali da se uključi i Odbor za branitelje Zagrebačke županije
1/3
Foto: Zagrebačka županija
Međunarodni dan obitelji u Zagrebačkoj županiji obilježen je i tematskom sjednicom i panelom koje je organiziralo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Zagrebačke županije organiziralo je u povodu međunarodnog Dana obitelji, koji se obilježava 15. svibnja, tematsku sjednicu s panelom "Uloga obitelji onkoloških bolesnika u procesu liječenja". Panelisti su bili predstavnici udruga Budi dobro, liječnici Josip Majcan i Marica Miščančuk iz Udruge Budi dobro te Antonija Mihaljević iz Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije.

Predsjednica povjerenstva Brankica Benc istaknula je, otvarajući sjednicu, kako je cilj panela razgovorom o ovoj izrazito osjetljivoj temi ohrabriti oboljele i članove njihovih obitelji te predstaviti udruge s područja županije koje su, među ostalim, aktivne u pružanju pomoći oboljelima od malignih bolesti.

Bolja kvaliteta života
– Raduje me kada naša povjerenstva, uz svoje redovne radne sjednice, predlažu čitav niz aktualnih tema iz domena svojih djelovanja te ulažu dodatne napore kako bi potaknuli razgovore o temama koje su bitne za naše žitelje – rekla je predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović, ujedno i moderatorica panela.

Samoborsku Udrugu Budi dobro osnovalo je petero kolega liječnika, s ciljem provođenja projekata prevencija raka te unapređivanje kvalitete života oboljelih i liječenih od raka i njihovih obitelji pružanjem profesionalne i volonterske pomoći te psihološke, psihosocijalne i duhovne pomoći. Provode oni desetak programa za prevenciju i rehabilitaciju onkoloških bolesnika, a doktor Majcan posebno je istaknuo pilot-projekt "Tjelesni i duhovni oporavak onkoloških bolesnika na otoku zdravlja i vitalnosti – Lošinju".

Osnova je edukacija
Među udrugama u Hrvatskoj kojima je cilj povećavanje svijesti o velikoj smrtnosti žena od karcinoma dojke svakako se ističe Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije čija je osnovna aktivnost edukacija žena svih uzrasta o ispravnom i redovitom samopregledu dojki te poticanje žena na brigu o vlastitom zdravlju.

– Projektima i akcijama udruge u posljednjih 22 godine obuhvaćeno je 70 tisuća žena – rekla je Antonija Mihaljević.

Održana tematska sjednica i panel-rasprava rezultirali su i konkretnim prijedlozima – predložit će se da Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Zagrebačke županije, u suradnji sa županijskom Koordinacijom za ljudska prava, organizira susret članova udruga s područja Zagrebačke županije koje su aktivne u pružanju pomoći kako oboljelima od malignih bolesti, tako i članovima njihovih obitelji, na koji bi pozvali da se uključi i Odbor za branitelje Zagrebačke županije. U planu je da mjesto susreta bude Duhovno-obrazovni centar Marijin dvor Lužnica u Zaprešiću. O ovom će se prijedlogu raspravljati na predstojećim sjednicama spomenutih povjerenstava.

Dora Pejačević iza sebe je ostavila izuzetno veliku, čak možemo slobodno reći nemjerljivu kulturnu i povijesnu baštinu, izjavila je direktorica Turističke zajednice Ines Resler Prva hrvatska skladateljica Počast Dori Pejačević na 100. godišnjicu njezina ukopa u Našicama Na investicijskom sajmu Adriatic Expo u Opatiji ulagačima predstavljen projekt Projekt Batižele - nova gradska četvrt na 22 hektara uz more, u blizini povijesne jezgre U PLANU je i poznata Carska povorka, ali i veliki Carski bal Manifestacija će trajati četiri dana Carska povorka i veliki Carski bal na 27. Terezijani