Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Pomoć

Split 10. listopada dobiva područni Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Ovo je, uz Osijek, naš drugi područni ured, on ima veliki značaj za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju za područje Dalmacije jer će pokrivati Zadarsku, Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju, kazala je pravobraniteljica

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak predstavila je svoj područni ured u Splitu koji bi 10. listopada trebao početi s radom u Ulici Domovinskog rata.

Ilustracija 24. Split film festival Kineski film proglašen najboljim dugometražnim, nagrada za kratkometražni otišla u domaće ruke

Otvaranju područnog ureda u Splitu prethodilo je nezadovoljstvo osoba s invaliditetom na širem području Hrvatske s obzirom na to da su imali slabu dostupnost usluga te su bili nedovoljno informirani o svojim pravima i načinima njihova ostvarivanja. Stoga su pokrenuli inicijativu da se kroz osnivanje područnih ureda pravobranitelj/ica za osobe s invaliditetom ta institucija njima približi na svim područjima Hrvatske.

Na taj će se način potaknuti ravnomjeran razvoj resursa, a time i veća uključenost, sigurnost i izjednačavanje zaštite prava osoba s invaliditetom neovisno o tome u kojem dijelu zemlje žive.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković kazala je kako je otvaranje splitskog ureda još jedan oblik decentralizacije koju provodi Vlada.

- Svojim aktivnostima, kako onima vezanim za zakonodavni okvir, ali i svim drugim koji se odnose na konkretan odnos prema osobama s invaliditetom, Vlada daje sve od sebe kako bi hrvatsko društvo oblikovala kao društvo koje je solidarno, socijalno osjetljivo i koje osobama s invaliditetom nastoji pružiti sve što je potrebno kako bi imali život dostojan čovjeka - rekla je resorna ministrica

28. OBLJETNICA Na Kašjunima odana počast Josipu Vraniću

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak je istaknula da u četiri dalmatinske županije živi nešto manje od sto tisuća osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju zbog čega se značajan broj osoba svakodnevno suočava s nizom problema u ostvarivanju svojim prava u raznim područjima života. 

- Ovo je, uz Osijek, naš drugi područni ured, on ima veliki značaj za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju za područje Dalmacije jer će pokrivati Zadarsku, Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju - kazala je pravobraniteljica.

U uredu će, pojasnila je, raditi savjetnica i suradnica.

- Nadamo se i vjerujemo da će ovaj ured zasigurno doprinijeti većoj vidljivosti osoba s invaliditetom, većoj povezivosti svih ključnih tijela i institucija, organizacija civilnog društva, a sve na korist zaštite prava osoba s invaliditetom - kazala je Slonjšak.

Napomenula je da u brdskim krajevima Dalmacije i na otocima mnoge osobe s invaliditetom nemaju mogućnost dostupnosti - od zdravstvenih usluga do pitanja odgoja i obrazovanja. Postoji problem s osiguravanjem podrške asistenata u nastavi kao i drugih oblika podrške u inkluzivnom obrazovanju.

Osobe s invaliditetom najčešće se, rekla je, javljaju zbog raznih statusnih prava, zapošljavanja, ostvarivanja prava iz mirovinskog osiguranja te pitanja odgoja, obrazovanja i zdravstva. 

Prijedlog Gradske uprave Splitski ugostitelji protiv povećanja najamnina i skraćivanja ugovornog roka

Rekla je i da je zabrinjavajuće što dio rampi za osobe s invaliditetom koje se grade po pojedinim objektima ili na cestama nisu izrađene po zakonu kao i da je svjesna kako postoje objekti koji su građeni prije 30 i više godina no da treba uložiti značajan napor da se uz promjenu zakonodavne regulative i osiguravanjem financijskih sredstava osigura prilaz objektu.

- Zabrinjava da kada se rade preinake ili rade novi prostori sve se čini bez suradnje s osobama s invaliditetom i bez poštivanja zakonskih propisa. Ako se i napravi određena promjena vrlo često se u primjeni to pokaže kao nepravilno - kazala je Slonjšak.