Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
Uz ukusnu hranu, dobro pivo i brojne izlagače održan je Samobor Craft Festival

”Spojili smo tradicionalno s urbanim i okupili obrtnike”

Foto: Samobor
– Neki su možda dobili inspiraciju da nešto proizvedu svojim rukama – kazala je gradonačelnica Petra Škrobot

Od četvrtka do nedjelje održavao se Samobor Craft Festival. Od  ručno rađenog nakita do craft brodova, preko tradicionalnih igara gumi-gumi i pikulanja do ponude craft pivovara, proizvođača džina i vinarija, posjetitelji Samobora četiri su dana uživali  u spoju tradicije i urbanog, ali i sjajnoj glazbi najprominentnijih hrvatskih glazbenika.

Uz pivo – domaći slanci

Na sajmu su svoje proizvode među ostalima predstavili hrvatski vinari, craft pivovare, proizvođači rakija, džina, igračaka, nakita, raznih suvenira, kožne galanterije, kišobrana... Samobor Craft Festival na jednom mjestu tako je okupio bogatu zanatsko-gastronomsku ponudu vrijednih i unikatnih rukotvorina te gastroužitaka, specifičnih ne samo za Samobor nego i za čitavu Hrvatsku.

– Program je sjajan, ekipa je divna, kao i posjetitelji. Nudimo odjeću, nakit i modne dodatke dizajnera s područja Samobora, a fokus nam je hrvatski proizvod. Naši su predmeti proizvedeni u malim serijama ili su unikati – rekla je Ivana Koritnik, vlasnica samoborske Hamari Unique, kuće lokalnog modnog dizajna.

Zadovoljna je festivalom i OPG-ovka Kristina Perković, koja na svom imanju u blizini Samobora uzgaja brojne poljoprivredne kulture.

– Atmosfera je baš dobra. Naši su proizvodi posjetiteljima isprva bili pomalo neobični jer su novi na tržištu i proizvedeni po originalnoj recepturi. Kada su ih degustirali, oduševili su se i svatko je pronašao ponešto za sebe. Naši su umaci na bazi butternut 
tikve s različitim dodacima poput hrena, češnjaka, paprike... Odlično su nam išli i slani štapići koje proizvodimo jer odlično pašu uz 
pivo koje je oduševilo posjetitelje na festivalu. A prodali smo i ajvar, patlidžane, paprike, ma baš smo zadovoljni – rekla je Kristina 
Perković.

Prvog dana festivala sve izlagače obišli su gradonačelnica Petra Škrobot i njezin zamjenik Petar Burić. Izrazili su zadovoljstvo što je festival okupio brojne izlagače iz cijele Hrvatske te što  su građani i posjetitelji Samobora mogli uživati u bogatoj ponudi raznih domaćih proizvoda koji su rad vrijednih ruku obrtnika i poduzetnika.

– Samobor Craft Festival nastavlja tradiciju Samoborskog proljetnog sajma, ali ove godine u novom ruhu. Želja nam je bila spojiti tradicionalno s urbanim, tako da smo okupili brojne izlagače koji prezentiraju zanate kojih je danas malo, ali i urbane glazbene izvođače kao što su Vojko V, Urban&4, Pips, Chips&Videoclips, Porto Morto, Silente i brojni drugi. Na taj smo način privukli i mlađu publiku koja je uživala u koncertima, a neki su možda dobili inspiraciju da nešto proizvedu svojim rukama – kazala je samoborska gradonačelnica Petra Škrobot.

S njom se složio i njen zamjenik Petar Burić.

Festival igračaka

– Drago nam je da je uz bogat izložbeno-prodajni karakter Samobor Craft Festival ponudio i bogat glazbeni program, ali i pregršt sadržaja za najmlađe. Djeca su uživala u Festivalu igračaka, upoznala su se s craft igračkama, ali i s raznim, pomalo zaboravljenim igrama, kao i zanimljivim  radionicama. Uživati se moglo i u bogatoj gastroponudi kao i ponudi craft pivovara, vinarija, a predstavili su se i domaći proizvođači džina i rakija. Vjerujem da su svi koji su Samobor posjetili proteklog vikenda uistinu uživali – rekao je zamjenik Burić.