Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Renesansni festival u Koprivnici

Srednjovjekovne kulise kakvih se ne bi posramili ni u Hollywoodu

S malo povijesnih dokumenata u Koprivnici je napravljen odličan turistički proizvod
1/18
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Na 13. po redu povijesnom festivalu sudjelovali su i gosti iz desetak država

Streličari gađaju metu s lukom i strijelom od tise i guščjeg perja, vitezovi se nadmeću u snazi i preciznosti, dame šeću sajmom i prebiru po rukotvorinama što su iz hrastove cjepanice izrezbarile žuljevite kmetove ruke, gubavci po strani sve to zavidno gledaju preklinjući zlu sudbu koja im je namijenila strašnu bolest...

Energetska obnova OŠ Braća Radić Ulaganje u obrazovanje Deset milijuna kuna za jednu od najvećih škola u Hrvatskoj

To su kadrovi s Renesansnog festivala u Koprivnici, jedinstvene manifestacije koju su iz temelja, ili bolje rečeno s ostataka bedema, podigli u Turističkoj zajednici Grada Koprivnice na čelu s idejnim guruum direktorom Turističkog ureda Renatom Labazanom.

Gađanje lukom i strijelom

Koprivnički bedemi pretvorili su se u kulisu kakve se ne bi posramio ni neki holivudski studio koji snima povijesni spektakl. – Ovo je spektakl bez premca! Ako bi me pitali koju ocjenu dajem festivalu, bila bi to čista desetka! – zadovoljno će Miljenko Vrhovec koji je sa svojim trakošćanskim streličarima i ove godine “dežurao” na festivalu.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić Novi sustav Koprivnica prvi grad s digitaliziranom nabavom

– Bavimo se starohrvatskim streličarstvom i prikazujemo vještine gađanja lukom i strijelom, a za djecu imamo i samostrel, repliku samostrela otprije 500 godina kakav su koristili čuvari dvorca Trakošćan. Ljudi su oduševljeni, rado smo ovdje u Koprivnici i svaka čast direktoru Renatu Labazanu. Samo daj Bog zdravlja! – kaže nam Vrhovec.

Odličan turistički proizvod

Na 13. po redu turističko-povijesnom festivalu među tisućinjak sudionika bili su i koprivnički mušketiri i haramije iz udruge Anno domini.

– Ovdje je u Koprivnici s vrlo malo povijesnih dokumenata napravljen odičan turistički proizvod. Nama preci, na žalost, nisu ostavili dvorce kakve imaju mnogi gradovi u Hrvatskoj, mi imamo samo bedeme. Ovdje se vodi računa o svakom detalju, da se ne nađe hrana koje nije bilo u to vrijeme. Na stolu tada nije bilo krumpira, rajčice ili graha. Većinom se sve baziralo na divljači, kopunima i raznim kašama, hajdinskoj, ječmenoj i prosenoj. Nema ni plastike, sav pribor je drveni ili glineni – kaže Dragutin Jeđud, predsjednik udruge kojeg posebno raduje to što su i građani Koprivnice prepoznali vrijednost festivala, pa i sami dolaze kostimirani i nakratko se vrate u doba srednjeg vijeka, zajedno s gostima iz desetak država.

Gradsko vijeće Koprivnice Gradsko vijeće Podrška akciji "Mali korak za veliki start" Renesansni festival Renesansni festival u Koprivnici Otkrivaju se tajne željeza i traži izlaz iz labirinta