Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
U povodu 84. obljetnice rođenja Arsena Dedića u Kući umjetnosti Arsen održana je promocija izdanja “Ko ovo more platit”

Stihovi Arsena Dedića prate fotografije Luke Marottija

Foto: Šibenik
- Zahvalio bih Matiji Dediću i Gabi Novak koji su dopustili da se stihovi stave u knjigu. Knjiga ne bi značila ništa bez njegovih stihova – rekao je u Kući umjetnosti Arsen Luka Marotti

U povodu 84. obljetnice rođenja Arsena Dedića u Kući umjetnosti Arsen održana je promocija izdanja “Ko ovo more platit” Arsena Dedića i Luke Marottija. Knjiga donosi 20 Marottijevih fotografija koje prate Dedićevi stihovi.

Zamolba prijateljima

Publikaciju su predstavili autor – fotograf Luka Marotti, književnik Ratko Cvetnić, autorica predgovora Zdenka Bilušić te u ime izdavača – Hrvatskog fotografskog centra, predsjednik Luka Mjeda te ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić. U programu su sudjelovali glumica Lucija Alfier, koja je recitirala Arsenove stihove koje prate fotografije u knjizi te pijanist Ivan Varošanec.

– Obično smo se družili na tvrđavama, ali ove godine izuzetno nas veseli što smo se okupili u Kući umjetnosti Arsen da budemo dio ove jedne tople priče objedinjene u izdanju “Ko ovo more platit” – kazala je uvodno ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić.

Akademik Cvetnić naglasio je kako je Marottijeva knjiga jedna vrsta proširenog separata iz njegove druge knjige “Malena mjesta srca moga”.

– Luka je zamolio prijatelje da uz svako poglavlje nadopišu neki tekst, a Arsen ga je napisao na fotografije. To je bilo vrijeme koje se u Arsenovoj terminologiji nazivalo ‘poslije Padove’. Mi nikad nismo imali aristokraciju u pravom smislu, a ni građansku klasu u punom smislu te riječi. Nama su strahovito pomagali ljudi koji su sami sebe, htjeli to ili ne, pretvorili u institucije. I jedan od tih bio je Arsen – kazao je Cvetnić.

– Velika mi je čast što je moj tekst našao svoje mjesto u knjizi kao predgovor. Napisan je 2008. kad Luku nisam ni poznavala, a tijekom godina nastavili smo ugodno druženje. Njegova izložba sad davne 2008. uistinu je jedna od posebnijih. Kad je Arsen pisao svoje stihove, dodao je primjedbu da se osjeća kao da piše po svježe oličenoj fasadi. To je nešto s čim se ne možemo složiti – istaknula je Zdenka Bilušić.

Inspiracija Arsenom

Mjeda je istaknuo da su fotografije nastale za vrijeme Marottijeva putovanja po Hrvatskoj. Autor publikacije Luka Marotti kazao je kako mu se čini prirodno da njegove fotografije prate Arsenovi stihovi.

– Mnogi fotografi čudili su se kako mogu dopustiti nekome da piše po mojim fotografijama, ali meni je to bilo prirodno. Dosta mojih radova inspirirano je Arsenom i njegovim pjesmama. Moje fotografije niti su izvrsne, niti velike, one su skromne i male, nisu za džambo-plakate, već jednu ovakvu knjigu. Iznimno mi je drago što smo ovdje. Nakon izložbi po Hrvatskoj, bilo mi je prirodno da knjigu s fotografijama predstavim u Šibeniku, u Arsenovoj kući, a zahvalio bih Matiji Dediću i Gabi Novak koji su dopustili da se stihovi stave u knjigu. Knjiga ne bi značila ništa bez njegovih stihova – rekao je u Kući umjetnosti Arsen Luka Marotti.