Izbornik
Naslovnica Gradovi Vodice
Razvoj kulturnog turizma

Stiže još novca za uređenje mrdakovičkog bedema i arheološka istraživanja na Velištaku

Vodice
Foto: Grad Vodice
Nakon izložbe o bogatom arheološkom materijalu nađenom na mrdakovičkoj nekropoli sljedeće godine svijetlo dana ugledat će po prvi puta i nalazi sa samog antičkog naselja poručuju iz gradske uprave

Ministarstvo kulture dodijelilo je novih 80.000 kuna za daljnja arheološka istraživanja na području Grada Vodica. Muzej grada Šibenika dobio je 40.000 kuna za nastavak istraživanja na lokalitetu Velištak u Velimskom polju na kojem arheolog Emil Podrug, viši kustos Muzeja grada Šibenika, posljednjih deset godina istražuje jedinstveno kasnoneolitičko naselje.

Ostalih 40.000 kuna dodijeljeno je Gradu  za radove na rekonstrukciji bedema liburnsko-rimskog naselja na Velikoj Mrdakovici. Upravo bogati arheološki materijal s mrdakovičke nekropole kao i monumentalne konture liburnskog naselja ponad nje glavni su aduti i temelj za razvoj vodičkog kulturnog turizma.

Vodice odvodnja oborinskih voda Kreću radovi koji bi trebali riješiti problem poplava u gradu

Iz gradske uprave podsjećaju da je Ministarstvo kulture i prošle godine izdvojilo 40.000 kuna za konzervatorske radove na dijelu ovog bedema koji je istražen uz pomoć europskog i županijskog novca tijekom provedbe HERA projekta te zajedno s ostatkom lokaliteta svečano otvoren za javnost 2015. godine.

Dobivenom državnom potporom i uz sufinanciranje Grada Vodica tijekom rujna konzerviran je dio stambene arhitekture naselja na Velikoj Mrdakovici – zidovi dvaju prostorija koji djelom omeđuju jednu od ulica, a istraženi su tijekom zadnjih arheoloških kampanja. Drugi dio radova obuhvatio je jugoistočni bedem lokaliteta.

- Zbog nedovoljnih financijskih sredstava za konzervaciju cijelog segmenta u dužini od 24 metra, radovi su obavljeni na najugroženijem dijelu kojemu je prijetilo urušavanje – od ulaza prema 'kuli'. Kako je na tom dijelu obrambenog zida djelomično zatečen stariji, predrimski građevinski slog s velikim kamenim blokovima, bilo je nužno korištenje teške mehanizacije pri njegovoj konzervaciji i djelomičnoj rekonstrukciji neophodnoj kako bi se prevenirala daljnja destabilizacija statike bedema - kažu iz Grada.

Uz Grad Vodice koji kontinuirano ulaže posljednjih sedam godina u arheološka istraživanja na Velištaku i Velikoj Mrdakovici te uz pomoć državne potpore i ove će se godine nastaviti arheološka istraživanja i konzervatorski radovi. Nakon izložbe o bogatom arheološkom materijalu nađenom na mrdakovičkoj nekropoli sljedeće godine svijetlo dana ugledat će po prvi puta i nalazi sa samog antičkog naselja.

Hotel Olympia sky U hotelu olympia Zlatne bračne parove grad časti svečanom večerom