Izbornik
Naslovnica Gradovi Bakar 38 pregleda
Traže modernizaciju

Stotinjak građana održalo prosvjed protiv onečišćenja bakarskog zaljeva

Bakarski zaljev
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL/Ilustracija
Na prosvjedu je istaknuto da je bakarski lučki terminal izgrađen 1967. godine, a da se u proteklih 50 godina nije učinilo ništa u njegovoj modernizaciji

Stotinjak građana Bakra i okolice, okupljenih oko inicijative "Za Bakarski zaljev i zaleđe" (BazZa), u nedjelju je održalo prosvjed protiv onečišćenja iz bakarske luke za rasuti teret, a to je, kako je najavljeno, prvi u niz prosvjednih aktivnosti dok se stanje ne popravi.

Prosvjedom se željelo senzibilizirati javnost za problem onečišćenja Bakra i njegova zaljeva, mora i zraka. 

Prosvjedna povorka kretala se ulicama Bakra do ulaza u prostor lučkog terminala. Prosvjednici su nosili transparente s natpisima poput „Grad na moru bez mora“, „Stop ekocidu“, „Mislite na ljude, na prirodu, na životinje – trujete nas“, „Poslujte ekološki“ ili „Bakar nije crna točka“.

U govorima je istaknuto da je bakarski lučki terminal izgrađen 1967. godine, a da se u proteklih 50 godina nije učinilo ništa u njegovoj modernizaciji.  Prosvjednici su uz zvižduke upozorili čelne osobe Luke Rijeka da su u strategiji razvoja Luke Rijeka izostavili lučki terminal Bakar. Istaknuto je da se ne zalažu za zatvaranje terminala niti za to da radnici ostanu bez posla, nego za to da se radi po suvremenim standardima.

Sljedeći prosvjed će se održati u rujnu, a ako se i nakon toga ništa ne promijeni, planira se blokada luke barkama. Pozvali su druge ekološke udruge da im se pridruže.