Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Niz mjera i odluka Grada Vinkovaca

Strateški projekti idu dalje, režu se plaće u gradskoj upravi i tvrtkama

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Omogućena je i prodaja na tržnici iz mobilnih kućica, a u skladu s novim mjerama otvoren je i zeleni dio tržnice

U cilju suzbijanja krize prouzročene epidemijom koronavirusa gradovi širom Hrvatske donijeli su razne odluke kako bi se ublažile posljedice koje će ona imati po građane i poduzetnike. Pri tome je Grad Vinkovci nizom svojih mjera i odluka bio među prvima, a sve s ciljem da se građanima i poduzetnicima život maksimalno olakša tijekom ove krize.

Pozitivne priče pojedinaca i institucija iz Vinkovaca u vrijeme epidemije koronavirusa Izrađuju zaštitne vizire, pokrenuli online vrtić, prikazuju predstave...

– To nam je osnovni cilj jer to što nam se događa svima nam je novo i samim tim i nepoznato. Međutim, svi vidimo kakve posljedice ova epidemija ostavlja na građane, ali i poduzetnike. Htjeli mi to ili ne, ali život nam se iz korijena promijenio, a sve kako bi sačuvali zdravlje i živote ljudi. Svjesni svega toga, reorganizirali smo rad gradske uprave i poduzeli niz koraka i mjera – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Djeluje 1100 tvrtki

Podsjetio je da su donesene mjere o odgodi plaćanja komunalne naknade i zakupa prostora u vlasništvu grada, a zaustavljene su i prisilne naplate… Sve ono što se može odraditi online tako se i radi, pa tako u Vinkovcima djeluju virtualni dječji vrtić, kazalište kao i knjižnica. Omogućena je i prodaja na tržnici iz mobilnih kućica, a u skladu s novim mjerama otvoren je i zeleni dio tržnice. Isto tako, Agencija za razvoj i investicije (VIA) svoj rad je uskladila s potrebama poduzetnika kojima pomažu da na najlakši i najbrži način isposluju sve olakšice koje im Grad nudi, ali i one koje je donijela Vlada RH.

– Smatram da su gospodarske mjere Vlade RH jako dobre i da će predstavljati veliku pomoć gospodarstvenicima iz cijele Hrvatske. Očekujem da i vinkovački poduzetnici iskoriste ponuđene mjere kako bi sačuvali „zraka i prostora“ i na taj način spasili gospodarstvo i radna mjesta. Život će se nastaviti i poslije ovoga te moramo svi zajedno učiniti sve da, kada se situacija normalizira, gubici budu što manji, ali i da se što prije vratimo na raniji smjer – rekao je Bosančić. Dodao je i to da Vinkovci čine 42 posto gospodarskih aktivnosti na području cijele Vukovarsko-srijemske županije te je i to podatak koji puno govori i o kojem se mora voditi računa u ovoj krizi.

Inicijativa Traži se rješenje za logistiku i prijevoz gotove robe

– U Vinkovcima i okolici posluje oko 1100 tvrtki s oko 5500 zaposlenih. Sve naše velike tvrtke već su se prijavile da iskoriste neke od ponuđenih mjera što također govori koliko su one zapravo dobre – kazao je vinkovački pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Niče.

Govoreći o posljedicama krize, vinkovački gradonačelnik kaže kako je još uvijek prerano za procjene kolike će one biti kao što je nepoznato koliko će ova epidemija i sve ograničavajuće mjere trajati. Međutim, unatoč tome već sad su, kako ističe Bosančić, vidljive brojne posljedice krize i među građanima i među poduzetnicima. Najavio je i brojne mjere štednje pa i rezanje plaća zaposlenima u gradskoj upravi i gradskim tvrtkama i ustanovama. Razvojni i strateški projekti će se nastaviti provoditi, istina nešto sporijim tempom, ali zato će neki drugi projekti i davanja na neko vrijeme ostati po strani.

Prati se situacija

– Posljedica i gubitaka će svakako biti, ali svi se nadamo da će oni biti minimalni. Zato sve ovo i radimo. Uz sve donesene mjere, u planu je donošenje i niza drugih. Situaciju pratimo iz dana u dan i prema razvoju situacije ćemo i donositi potrebne mjere. Donijet ćemo i neke mjere kada sve ovo završi kako bismo pomogli poduzetnicima da što brže uhvate prijašnji zamah i ponovno počnu raditi kao i prije krize. U dvije godine prije krize porastao je broj zaposlenih za oko 1000 što su podaci kojima se ponosimo – zaključio je Bosančić.

Bogata turistička ponuda Vinkovci iz godine u godinu bilježe sve bolje turističke rezultate