Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
“Štruklijada, štrudlijada i kestenijada” u Mariji Gorici

Stručni žiri i publika kušaju 
i ocjenjuju najbolje štrukle i štrudle

Štruklijada, štrudlijada i kestenijada
1/2
Foto: Općina Marija Gorica
Ove godine manifestacija će jubilarni deseti put biti održana od 20. do 21. listopada ispred crkve u središtu Marije Gorice

„Štruklijada, štrudlijada i kestenijada“, tradicionalna manifestacija koja je 2009. godine pokrenuta na području općine Marija Gorica s ciljem obogaćivanja turističke ponude i povećanja broja turističkih dolazaka kroz promoviranje i prenošenje kulture, tradicije, narodnih običaja, tradicijskih gastronomskih delicija marijagoričkog kraja ove godine će po jubilarni deseti put biti održana od 20. do 21. listopada ispred crkve u centru naselja Marija Gorica.

Polaznici Ljetnog kampa bili su uključeni u razne radionice kao što su “govorim njemački”, izrada suvenira od drveta i papira... Projekt Kamp za djecu osnovnoškolske dobi “Ljeto u Mariji Gorici”

Dolaze i iz Slovenije

Najzanimljiviji dio manifestacije je, kako joj i ime kaže, natjecanje za titulu najboljeg u pripravljanju štrukli i štrudli u čemu je lani sudjelovalo više od četrdeset sudionika iz Zagreba i Zagrebačke županije, ali i susjedne Slovenije čime je manifestacija poprimila međunarodni karakter. Stručni žiri ocjenjuje štrukle i štrudle prema izgledu (boja, sjaj, nadjev), okusu (slanost, sočnost, sklad, ukus), te greškama (prepečeno, premalo pečeno, premasno, premalo nadjeva, previše nadjeva...), a s obzirom da proizvode po simboličnoj cijeni imaju priliku kupiti i posjetitelji kojih je iz godine u godinu sve više i oni zajedno sa žirijem donose konačnu odluku.

Manifestacija obiluje brojnim i zanimljivim sadržajima koji upotpunjuju kulturno umjetnička društva i tamburaške skupine s područja općine i cjelokupne Zagrebačke županije, a važnu ulogu imaju djeca i mladi koji sudjeluju u kulturno umjetničkom programu, te izvode igrokaz namijenjen najmlađoj dobnoj skupini stanovništva. Tijekom održavanja manifestacije svoje proizvode prezentiraju, promoviraju i prodaju i lokalni tradicijski obrti, te su posjetitelji u mogućnosti razgledati i kupiti razne proizvode kao što su bačve, tradicijske hrvatske suvenire, unikatno izrađen nakit, posuđa od gline, licitarske proizvode, narodne rukotvorine i slično.

Banovanje u sklopu kojeg se održava i obiteljska biciklijada jedna je od popularnijih manifestacija u Zaprešiću Turistička ponuda Zaprešića Broj noćenja porastao za 10%, Bugari su najčešći strani gosti

Iako je 2009. godine pokrenuta kao manifestacija lokalnog karaktera, danas „Štruklijada, štrudlijada i kestenijada“ predstavlja međunarodnu turističku manifestaciju i poznata je van granica Republike Hrvatske.

– Kontinuiranim unapređenjem ove manifestacije hrvatsko turističko tržište dobilo je jedinstvenu manifestaciju koja zbog blizine Zagreba ima sve potencijale da privuče znatan broj turista i posjetitelja kojih ove godine očekujemo oko 4,5 tisuće.

Sve veći broj posjetitelja

Ruralna destinacija, poput Marije Gorice bilježi sve veći broj posjeta, a upravo kontinuiran rad na očuvanju izvornosti ruralnih vrijednosti te njihovo promoviranje kroz ovakve događaje dodatan su privlačni faktor za posjetitelje, i stoga nam je cilj pretvoriti ovu manifestaciju koja već sada ima međunarodni karakter u turističku atrakciju prepoznatljivu još širem turističkom tržištu – ističe načelnica općine Marica Jančić.

Škola u Zaprešiću ZAPREŠIĆ Radovi na energetskoj obnovi OŠ Ljudevita Gaja pri samom završetku Centar za mladež Zaprešić Centar za mladež Zahvaljujući njima Zaprešić je postao grad za volontere