Izbornik
Naslovnica Gradovi Ivanić grad
U Ivanić-Gradu predstavlja se više od 200 izlagača

Stvoren je brend - Bučijadu u tri dana posjeti više od 25.000 ljudi

Bučijada, Ivanić-Grad
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Na području Ivanić-Grada djeluje 80-ak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) koji proizvode bučino ulje. Najvažnije je da su ih organizirali i okrupnili, da će kroz zadrugu osigurati dovoljne količine proizvoda i da ih mogu plasirati i izvan države, rekao je gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš

Na turističko-gospodarskoj i gastronomskoj manifestaciji "Bučijada", koja se ovog vikenda pod motom "Dođi, osjeti, okusi, vidi" po 13. put održava u Ivanić-Gradu, predstavlja se više od 200 izlagača s proizvodima od buče, ali i drugim domaćim proizvodima.

"Bučijadu" je, kao izaslanik predsjednika Vlade, jučer otvorio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, koji inače živi u Ivanić-Gradu, a svoje sugrađanke i sugrađane pozdravio je u ime premijera Andreja Plenkovića, Vlade i svoje osobno ime, te je kazao kako mu je žao što premijer nije s njima jer je njegov dolazak u Ivanić-Grad prvotno bio najavljen, ali ga je zbog obveza morao otkazati. Pozdravio je i zahvalio organizatorima te istaknuo kako Ivanić-Grad na čelu s gradonačelnikom Javorom Bojanom Lešom "Bučijadu" izvrsno organizira te je iz godine u godinu bolja.

Posebno je zahvalio i županu Zagrebačke županije Stjepanu Kožiću jer županija svake godine snažno podupire tu manifestaciju i bez uloge županije ne bi bila na takvoj razini. Rekao je kako potporu "Bučijadi" daje i Ministarstvo poljoprivrede koje je jedan od pokrovitelja.  

Svim posjetiteljima zaželio je da uživaju, "da nađu neku svoju buču, neki svoj proizvod od buče" te da ta manifestacija bude lijepi događaj gdje će svi naći nešto lijepo za sebe. 

Probijaju se na vanjska tržišta

Bošnjaković je novinarima izjavio kako je "Bučijada" za Ivanić-Grad jako važna. "Zaista, tu iz godine u godinu dolazi sve više ljudi, što je lijepa promocija grada", istaknuo je Bošnjaković.

Gradonačelnik Javor Bojan Leš rekao je kako misli da je "Bučijada" u Ivanić-Gradu postala brand grada. "To je, sasvim sigurno, najjača manifestacija u Hrvatskoj što se tiče buča. A ono za što je važna za Ivanić-Grad je i to što je potaknula proizvodnju buča i proizvoda od buča. Mi smo, evo, u zadnjih šest godina osnovali i Udrugu proizvođača bučinih ulja Hrvatske, a prošle godine smo osnovali i zadrugu", istaknuo je.

Gradonačelnik je naglasio i kako imaju proizvod pod markom "Premium" sa sto-postotnom garancijom da se radi o bučinom ulju te da se "probijaju i na vanjska tržišta".

"Znači, jedan bitan pomak upravo u gospodarstvu", rekao je i naveo da na području Ivanić-Grada djeluje 80-ak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) koji proizvode bučino ulje. Najvažnije je, kaže, da su ih organizirali i okrupnili, da će kroz zadrugu osigurati dovoljne količine proizvoda i da ih mogu plasirati i izvan države. Na "Bučijadi" izlaže i 13 proizvođača ekološke hrane, a cilj im je to brendirati.      

Župan Kožić ocijenio je da je "Bučijada" važna ne samo za Ivanić-Grad nego i za cijelu županiju. Rekao je da je to prije svega turistička manifestacija kojih u Zagrebačkoj županiji tijekom godine ima oko 300, ali "Bučijada" je sigurno među najvećima. Zahvalio je organizatorima, prije svega Turističkoj zajednici na kvalitetnoj pripremi, a da to pokazuje i broj posjetitelja koji je svake godine sve veći, pa "Bučijadu" u tri dana održavanja posjeti više od 25.000 ljudi.

"To govori da je stvoren jedan brand - brand buče, pa je kroz buču došao i Ivanić-Grad koji je grad buča, ali i dobre hrane i dobre zabave", rekao je Kožić.

Istaknuo je da je turizam u Zagrebačkoj županiji bitan kao gospodarska grana te naveo da je u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani porast dolaska turista za 19 posto.

Dodao je i kako je veliki broj OPG-ova uključeno u proizvodnju buča i bučinog ulja i svih proizvoda od buča, a to znači da imaju i gospodarski učinak te da je to dobro poticati i županija će to i dalje činiti. Istaknuo je da imaju izuzetnu proizvodnju kvalitetnog bučinog ulja te da se u sklopu "Bučijade" organizira i 7. izložba bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske.

Počasna lenta za Ivicu Kostelića

Na "Bučijadi" posjetitelji mogu vidjeti i kupiti proizvode na prodajnom sajmu buča, bučinog ulja, proizvoda od buča i ostalih proizvoda. Predstavlja se oko 200 izlagača, od kojih je 90 OPG-ova i 30 proizvođača bučinog ulja. Ove godine "Bučijadu" nadopunjuje Škrlet corner 'ŠkrCo', na kojem se predstavljaju autohtone sorte vina škrlet vinara udruge Škrlet. Predstavlja se i novi proizvod - pivo od buče Pivovare Crafter's.

Održava se i 7. izložba bučinog ulja Sjeverozapadne Hrvatske, a nagradu za najbolje bučino ulje dobio je OPG Cesarec iz Krapinsko-zagorske županije.

U gradskom parku u Ivanić-Gradu postavljene su umjetničke skulpture i instalacije na temu buče. Pripremljen je etno program i Cooking show koji na Gastro pozornici vode kuharski "chefovi". Udruga tradicijskih obrta Koprivnica prikazuje stare zanate, posjetitelji mogu pogledati i izložbu skulptura "Zapisi u staklu" Mihaela Štebiha, izložba foto-hajgi 'Doživljaji trenutka' Ive Markulina i Dimitrija Škrka, a gradom šeću i Povijesne postrojbe Ivanić-Grada – 10. satnija Ivanić. U Sportskom parku Zelenjak vatrogasci i izviđači izvode zabavni program za djecu.

Kum 13. Bučijade je Ivica Kostelić, porijeklom Ivanićanin i hrvatski najbolji skijaš, koji će sutra primiti počasnu lentu.  

Iz Zagreba za Ivanić-Grad vozi turističko-izletnički vlak Bučko express.