Izbornik
Naslovnica Gradovi Slatina
Slatina

Sve ovo radimo da zahvalimo maestru Kelemenu na onome što je ostavio

Ovogodišnje izdanje Međunarodnog festivala DMK otvorila je izaslanica predsjednika Sabora RH, predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković
Foto: Slatina
Dani Milka Kelemena u Slatini početkom listopada otvorili su svoja vrata 29. put. Iduće godine obilježava se 30 godina festivala i 100 godina od Kelemenova rođenja

Dani Milka Kelemena u Slatini početkom listopada otvorili su svoja vrata po 29. put, a na samom početku dobrodošlicu uvaženim gostima i svim posjetiteljima uputio je gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić te ih tom prigodom pozvao na sve programe koji su se održavali do 15. listopada. Isto tako zahvalio je župniku Patriku Alatiću na domaćinstvu budući da se svečano otvorenje održalo u crkvi bl. Ivana Merza koja je, kako je naglasio, idealan prostor za ovakve koncerte.

Poštanska marka

– Drago mi je što ćemo se susretati, osim ovdje, i u crkvi sv. Josipa, Hrvatskom domu, Zavičajnom muzeju i Pučkom otvorenom učilištu te da Slatina ima više mjesta na kojima može slaviti lik i djelo maestra Kelemena čiji je doprinos promociji našega grada nemjerljiv – kazao je gradonačelnik Ostrošić te podsjetio kako će idući Dani Milka Klemena biti obilježeni dvjema velikim obljetnicama, a to je 30 godina festivala i 100 godina od Kelemenova rođenja. Osim toga, na inicijativu Grada Slatine Hrvatska pošta će iduće Dane Milka Kelemena obilježiti na poseban način, poštanskom markom na kojoj će biti lik maestra Kelemena.

– Sve ovo činimo da bismo na neki način zahvalili na onome što je ostavio i što ostavlja generacijama koje dolaze – zaključio je gradonačelnik zahvalivši svima koji su na bilo koji način doprinijeli da ovaj festival živi i sve više raste.

Ovogodišnje izdanje Međunarodnog festivala DMK otvorila je izaslanica predsjednika Sabora RH, predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković koja je tom prigodom podijelila radost otvorenja evocirajući sjećanja na svoje osobno poznanstvo s maestrom Kelemenom, čijim je citatima nastojala njegovu osobnost, jedinstvenost i neponovljivost dokučiti onima koji nisu imali tu čast i privilegij poznavati ga za njegova života.

Kelemen je svjetsko ime

– Strastveno tragajući za nedostižnim i nedokučivim, Kelemen nam otkriva svijet suvremene glazbe, kao jedan potpuno drugačiji svijet od onoga na koji smo navikli. Stoga Kelemena s pravom mnogi doživljavaju kao vizionara čije su vizije budućnosti ovaj slatinski festival učinile jednim od najznačajnijih festivala ove vrste. I upravo zbog identiteta koji ovaj festival ima, Grad Slatina Danima Milka Kelemena daje identitet i cijeloj Hrvatskoj jer Kelemen je svjetsko ime – poručila je izaslanica Bedeković te podsjetila kako je u Slatini od prvog festivala 1995. godine tijekom više od četvrt stoljeća Kelemenu u čast u glazbenim i glazbeno-scenskim programima nastupilo stotinjak ansambala i isto toliko solista iz Hrvatske, sedamnaest europskih zemalja te Indije, Izraela, Kine, Armenije, Japana, SAD-a i Australije, a dosadašnje bogate festivalske programe vidjelo je više od 30 tisuća posjetitelja.

Gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić i pročelnik Upravnog odjela za razvoj Grada Marin Kokorić ovih su dana obišli gradilište Radovi na prometnici u Poduzetničkoj zoni Turbina 3 Trasa prometnice je iskopana i ojačano slabo nosivo tlo Među brojnim uzvanicima našao se i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić Dan Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku Danas imamo upisanu 3. godinu te 113 studenata Okupljanje u prigodi proslave 90. obljetnice DVD-a Kozice održano je ispred prostorija DVD-a gdje je uz taktove Gradske glazbe Slatina uzvanike svečano dočekala muška A desetina u svečanim vatrogasnim odorama Slatina DVD Kozice svečano obilježio 90. obljetnicu postojanja i rada