Izbornik
Naslovnica Gradovi Garešnica
Pučka čitaonica u Garešnici osnovana prije 135 godina

Svečano otvorena obnovljena knjižnica i čitaonica “Đuro Sudeta”

Foto: GAREŠNICA

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek svečano je otvorila Hrvatsku knjižnicu i čitaonicu “Đuro Sudeta” Garešnica čiji 
je cjelokupni projekt rekonstrukcije trajao dvije godine. Nositelj sedam milijuna kuna vrijedne obnove knjižnice bio je Grad Garešnica. Ministarstvo ju je sufinanciralo s pet milijuna kuna.

– Krenuli smo s projektom rekonstrukcije knjižnice, međutim dogodio se potres i stradali su i temelji pa je trebalo krenuti u izgradnju ispočetka – kazao je na otvorenju gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija.

Pučka čitaonica u Garešnici osnovana je prije 135 godina, davne 1887. godine, u sastavu Matice ilirske, a na dugu tradiciju na 
svečanosti je podsjetila i ministrica Obuljen Koržinek:

– Ta prosvjetiteljska uloga knjižnica kojima čuvamo naš jezik, baštinu i tradiciju jednako je važna i danas kao i prije 135 godina, kada je osnovana garešnička knjižnica. Ministarstvo posebno ulaže u jačanje ne samo mreže hrvatskih knjižnica, koja je jedna od najboljih u Europi, nego i u programe poticanja čitanja u partnerstvu i sa znanstveno-obrazovnim ustanovama – rekla je ministrica.

Okupljenima su se obratili bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić, gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija, a bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak blagoslovio je Hrvatsku knjižnicu i čitaonicu “Đuro Sudeta” kroz koju je brojne uzvanike provela ravnateljica Maja Dizdarević.