Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Magdalena Dakić, dobitnica Nagrade Luka Ritz:

Svi možemo doprinijeti boljem društvu

Foto: Grad Vinkovci
Ne moramo biti odlični učenici ili znanstvenici, ali možemo biti dobri ljudi, rekla je Dakić

Godišnje Nagrade Luka Ritz Ministarstva znanosti i obrazovanja za promicanje tolerancije i škole bez nasilja dodijeljene su Niki Rusijan iz Pazina i Magdaleni Dakić iz Vinkovaca. Magdalena Dakić inače pohađa Zdravstvenu i veterinarsku školu dr. Andrije Štampara u Vinkovcima iz koje treći put zaredom dolaze laureati ove nagrade. Zahvalivši na nagradi Dakić je rekla da je sretna što pohađa školu koja je ponudila iznimno širok oblik aktivnosti kao što je školski volonterski klub, te da nije slučajnost da njezina škola treću godinu zaredom iznjedrila dobitnika.

Dvije godine mandata gradonačelnika Ivana Bosančića Pri kraju je gradnja obilaznice, u tijeku je i obnova središnjeg parka...

– Svatko, ali svatko, može doprinijeti stvaranju boljeg društva ako pokuša razumjeti druge i prihvatiti različitosti, jer one su temelj i bogatstvo života. Ne moramo biti odlični učenici ili znanstvenici, ali možemo biti dobri ljudi – rekla je Dakić ujedno zahvaljujući svima u školi koji su poticali te aktivnosti i tako doprinijeli da se ona razvije u osobu koja voli ljude i svijet oko sebe te drže da je ona vrijedna tako važne nagrade koja nosi ime Luke Ritza.

Tom prilikom predsjednica Povjerenstva za dodjelu nagrade Suzana Ritz rekla je da je ovogodišnji natječaj, 11. po redu, bio težak za povjerenstvo zbog velikog broja kvalitetnih kandidata. Stoga su dodijelili dva posebna priznanja i jednu stipendiju. Navela je i imena petnaestak kandidata koji su, kako je naglasila, ravnopravno mogli dobiti nagradu te čestitala svima podsjetivši na izreku: “Tko želi nešto učiniti naći će načina, tko ne želi naći će izliku”.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je da je to dan borbe protiv nasilja i da su današnji dobitnici heroji kao i Luka Ritz, koji bi, da nije bilo nasilja, danas bio odrastao čovjek u naponu snage.

suradnja OŠ A. G. Matoša posjetili učenici iz Španjolske, Poljske i Grčke